Dawinci v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach

Modernizácia, redizajn knižničných priestorov a zavádzanie moderných technológií  sa stáva prioritou všetkých súčasných moderných knižníc 21. storočia. Tomuto trendu sa nevyhýba ani Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach, organizácia Košického samosprávneho kraja. Neustále sa snaží o zvyšovanie úrovne poskytovaných knižnično-informačných služieb, kvalitné budovanie a profiláciu knižničného fondu, od ktorého sa odvíja aj vyššia návštevnosť knižnice, počet vypožičaných knižných titulov a ďalšie štatistické ukazovatele.

Knižnica zabezpečuje knižnično-informačné služby pre registrovaných čitateľov, verejnosť a potenciálnych používateľov prostredníctvom integrovaného knižničného systému KIS 3G - VIRTUA od apríla 2006. Po viac ako 16 rokoch je však tento systém nevyhovujúci s ohľadom na súčasné moderné elektronické a digitálne formy poskytovaných knižničných služieb pre verejnosť a potreby knihovníckych štatistík. Od 1. októbra 2022 preto knižnica prechádza na nový knižnično-informačný systém Dawinci, ktorý prinesie čitateľom lepšiu orientáciu vo vyhľadávaní kníh a tiež uľahčí prácu knihovníkom. Na budúci rok plánuje knižnica prostredníctvom tohto programu zabezpečiť svojim čitateľom  aj novú on-line službu - požičiavanie e-kníh.

Tento nový systém bude zohľadňovať požiadavky 21. storočia a čitatelia si budú môcť prehliadať knižničný fond a realizovať objednávky kníh aj cez mobil či tablet. Župa plánuje uvedený systém postupne zaviesť do všetkých knižníc vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Košický samosprávny kraj investoval do nového programu KIS DAWINCI takmer 11 300 eur.

PhDr. Alena Vasiľová