Vyhladzovacie tábory v Poľsku po roku 1940

Videoprezentáciu Vyhladzovacie tábory v Poľsku po roku 1940 si môžete pozrieť tu:

https://www.youtube.com/watch?v=Bi-caNnDy1s

Minulý rok 2020 sa niesol v duchu jubilejného 75. výročia ukončenia najkrvavejšieho ozbrojeného  vojnového konfliktu v dejinách ľudskej civilizácie. Boje zasiahli Európu, Áziu, Afriku, Tichomorie, bez odozvy neostala ani Amerika či Austália.  Konflikt si vyžiadal 40 až 60 miliónov životov.
Nemecko, ako hlavný agresor prvej svetovej vojny, bolo prinútené podpísať Versaillskú mierovú zmluvu a platiť vysoké reparácie krajinám, ktorým spôsobilo v prvej svetovej vojne najväčšie straty.Politická situácia v Európe a svetová hospodárska kríza prispela k šíreniu chudoby a chudoba zase napomáhala k šíreniu extrémistických politických myšlienok presadzovaných najprv v Taliansku fašistami na čele s Banitom Mussolinim a následne nacistami v Nemecku na čele s Adolfom Hitlerom.
Demagógia a antisemitizmus sa stali základom Národnosocialistickej  nemeckej robotníckej strany - NSDAP. Súčasne voči demokratickým krajinám - Anglicku a Francúzsku, smerovali stále väčšie a väčšie nároky k tzv.Lebensraumu - životnému  priestoru pre Nemcov na úkor "menejcenných východných národov"
Tu niekde môžeme registrovať počiatky myšlienky vzniku obludnej mašinérie zameranej na likvidáciu  slovanských národov, politicky, národnostne, rasovo nepohodlného  židovského a rómskeho obyvateľstva v súlade s nemeckým plánom "Generalplan Ost" a  filozofiou o "nadradenosti nemeckej rasy". Centrom sa stalo územie Poľska, na ktorom budovali svoje nacistické koncentračné a vyhladzovacie tábory do ktorých smerovali vlakové transporty z územia celej Európy.
Rok 2020 bol zároveň rokom, kedy sme si pripomínali i smutné a tragické  80. výročie vzniku prvého nacistického koncentračného tábora v Poľsku v Osvienčime - Auschwit I.