Môj anjel sa vie biť 20. 10. 2021

Šikanovanie na školách je bolestivá skúsenosť a nevyhnutne ovplyvňuje celkový vývin mladého človeka. Šikanované dieťa sa bojí o svojom probléme rozprávať, preto je potrebné hovoriť o tomto negatívnom jave predovšetkým s deťmi, ale aj s dospelými. Dospelí sú zodpovední za vytvorenie bezpečného a ochranného prostredia pre deti.
Oddelenie pre deti a mládež pripravilo 20.10.2021 pre 22  piatakov zo Základnej školy Pavla Horova v Michalovciach zážitkové čítanie z knihy Romana Brata Môj anjel sa vie biť.
Jedenásťročný Oskar, chudý dengľavý chlapec v okuliaroch, je neprestajne terčom šikanovania zo strany dvoch spolužiakov. Keďže zo zásady nežaluje, musí túto situáciu riešiť vlastným dôvtipom. Napriek závažnosti témy príbeh je popretkávaný humornými situáciami zo školského prostredia a vyznieva optimisticky. Prečítali sme si z knihy príbehy : Tá prezývka ma štve, kde sa Oskar žaluje svojmu anjelovi, ako sa mu v škole vysmievajú a bijú ho. V druhom príbehu pod názvom Akcia rezeň, Oskar sa humorným spôsobom vyrovnáva s nepríjemnou realitou a dáva agresorom z triedy zaslúženú príučku.
Súčasťou podujatia boli tvorivé aktivity na danú tému. Deti rozoberali povahové črty agresorov, ale aj obete.  V hre pod názvom Prezývky sa snažili na každého spolužiaka vynájsť milú slušnú prezývku, ktorá by neublížila, práve naopak potešila ( kvietok, jahôdka, miláčik, bambuľka atď.)  V závere podujatia deti nakreslili anjela Oskariela, ktorý sa veľmi podobal na Oskara .

Text: Mgr. Iveta Majvitorová
Dátum: 20.10.2021
Forma: zážitkové čítanie
Počet účastníkov:  22
Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Daniela Ivančová

Fotogaléria