Detský čitateľ -- formotvorné prostredie

(odborný seminár)

Motto: „ Z dieťaťa,  ktoré číta,  sa jedného dňa stane dospelý,  ktorý myslí“.

    Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického – detské oddelenie pre deti a mládež  v spolupráci s Fondom na podporu umenia 5.10.2018 zrealizovalo pre detských knihovníkov a učiteľov II. stupňa základných škôl odborný seminár na tému: Detský čitateľ – formotvorné prostredie.
Cieľ podujatia:   Zvyšovanie čitateľskej gramotností detí, zlepšenie čítavosti u žiakov. II. stupňa ZŠ.  Literatúra je považovaná za jednu zo základných súčasti vzdelanosti a umenia, poskytuje priestor na emocionálny a duchovný rozvoj osobnosti človeka. Schopnosť čítať sa pokladá za základnú kompetenciu človeka, ktorá je nevyhnutá pre jeho osobný rast a funkčné zapojenie sa do spoločnosti. Bohužiaľ za posledné roky stav čítania, najmä u detí a mládeže vykazuje zhoršujúcu sa tendenciu. Pociťujeme to aj v celkovom slabšom záujme detí a mládeže o knihy.  Cieľom toho seminára bolo  dotknúť sa tejto problematiky, ktorá učiteľov a knihovníkov najviac páli. Hľadať východiská a odpovede na otázku prečo sa to takto deje.
    Seminár bol rozdelený do dvoch častí,  teoretickej a praktickej.     Lektormi boli   Prof. Zuzana Stanislavova  CSc., z Prešovskej univerzity  s prezentáciou vhodných kníh Na začiatku (ne) čitateľstva je kniha a propagátor detského čítania  , kvalitnej detskej literatúry Mgr. Tibor Hujdič  s prednáškou  Ako zrušiť prísny zákaz čítania na druhom stupni.
Mgr. Tibor Hujdič predviedol interaktívnu  praktickú ukážku hodiny čítania v škole. Podkladom bola ukážka z knihy Tajný život stromov od Petra Wohllebena. Podujatia sa zúčastnilo  34 učiteľov a knihovníkov z Michaloviec a okolia.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová
Na podujatí sa podieľali: Mgr. Iveta Majvitorová, Mária Hovancová, Mgr.Lenka Kohutová, Mgr. Zlatica Chmurovičová, Daniela Ivančová, Bc. Eva Ondová, Mgr. Svätoslav Holonič

 

Fotogaléria