Prečítané leto 2020

Detské oddelenie ZKGZ Michalovce sa  počas prázdnin zapojilo do projektu Prečítané leto 2020 určené detským čitateľom knižnice. Hlavným partnerom podujatia bolo vydavateľstvo Martinus a partnerom Slovenská asociácia knižníc.
Prázdninový útlm je veľká pliaga. Súvisí s tým, že cez leto deti stratia rytmus, ktorý školský rok má, a to bez ohľadu na to či sú v škole alebo v škôlke. Stratia zodpovednosti, nad ktorými bdiete aj vy. Je to tak aj preto, že rodičia – a mnohokrát ani učitelia – o ňom jednoducho nevedia. Alebo nad ním kývnu rukou, že to je vlastne samozrejmosť, veď deti si musia po školskom roku trochu oddýchnuť.
A deti teda oddychujú – ale pokiaľ nie sú v tábore alebo pokiaľ nemáte čas venovať sa im cez deň, nezvykne to končiť veľmi dobre. Zvykne to končiť pri priemerne sedemnástich hodinách televízie, alebo PC  za týždeň na rozdiel od šiestich hodín kníh za týždeň.
Áno, oddýchnuť si musíme všetci, o tom potom, aj deti. Dôležité však je, že proti prázdninovému útlmu existuje veľmi jednoduchý – a stále oddychový – liek. Skutočne. Taký jednoduchý, až by sa vám možno nezdalo: presnejšie 4 až 6 prečítaných kníh za jedno leto.
Pripravili sme si témy na čítanie na každý prázdninový týždeň: O meste, O drakoch, O dverách a oknách, O stromoch, O tichu a načúvaní, O kuchyni, O ostrovoch, O topánkach a ponožkách, O knihách.
K jednotlivým témam sme pripravili tipy na čítanie a každý týždeň sme zrealizovali výstavku kníh pre deti, ktorú si mohli v pohode rozoberať. Deti mali záujem o knihy a svoje zážitky si zapisovali a kreslili v Prázdninovom denníku Prečítané leto.
Dúfam, že touto letnou aktivitou sme prispeli k aktívnemu prežívaniu prázdnin a k zvýšeniu atraktívnosti čítania a detskej literatúry. Prečítané leto je úspešný projekt v ktorom by sme chceli pokračovať aj v budúcnosti.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová
Projekt realizovali: Mgr. Iveta Majvitorová,  Mgr. Anna Leskovská

Fotogaléria