Hevi tour

ZKGZ v Michalovciach prijala vzácneho hosťa. 29. mája  2015 zavítal medzi svojich 175 čitateľov najvýznamnejší a najznámejší autor detskej literatúry Daniel Hevier. Pri príležitosti svojho jubilea sa spisovateľ rozhodol cestovať po Slovensku a rozdávať deťom svoju fantáziu, hravosť a tvorivú energiu. Cieľom tohto turné je navštíviť 60 miest, absolvovať 60 podujatí, potešiť 6000 detí a medzitým vymýšľať o stošesťdeiat.  Symbolickou zhodou okolností je to, že Daniel Hevier sa v decembri tohto roku dožíva životného jubilea 60 rokov, pričom jeho doterajšia tvorba zahŕňa dovedna 60 kníh pre deti a mládež.
Deti sa na jeho príchod nesmierne tešili, v spolupráci so ZUŠ Michalovce pripravili nádherné privítanie v podobe hudby a hovoreného slova z jeho literárnych diel. Daniel Hevier počas svojho viac ako hodinového vystúpenia interaktívne komunikoval s deťmi, hral na klavíri, spieval, snažil sa odpovedať na každú jednu zvedavú  otázku  a v závere podujatia si aj    "zarepoval". Súčasťou tohto stretnutia bolo aj promo jeho novej knihy Svet zachránia rozprávky. Hevierovo turné malo aj ekologický podtext. Symbolickou vstupenkou na toto podujatie bola vybitá batéria, za ktorú deti dostali kartónovú  skladačku B-box, určenú na zber použitých batérií. Cieľom je naučiť deti triediť nielen papier, plasty, či sklo, ale aj použité batérie, ktoré recykláciou dostávajú "druhý život" a zároveň tak chrániť životné prostredie. Sprievodnou aktivitou turné je aj vyhlásenie súťaže pre ZŠ Fantázia na baterky -- literárna a výtvarná súťaž talentovaných žiakov, ale aj súťaž škôl v zbere použitých prenosných batérií.
Čerešničkou na torte bola samozrejme autogramiáda . V závere vystúpenia si deti mali možnosť zakúpiť spomínanú knihu Svet zachránia rozprávky, do ktorej im autor vpísal venovanie. Deti odchádzali zo stretnutia  spokojné, plné nadšenia a zážitkov, keďže sa text a fotografia autora v učebnici stala realitou a nová voňavá kniha s venovaním si našla miesto v ich rodinnej knižnici.

Mgr. Iveta Majvitorová

Fotogaléria