Záložka do knihy spája školy: Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní. pob. na ZŠ Školská 2

Kreatívne čitateľské projekty s podporou záložky do knihy
Slovenská pedagogická knižnica s poznaním, že kreatívne čítanie motivuje žiakov, aby rozprávali o knihách so silným príbehom, premýšľali o nich a spätne sa k nim vrátili, vyhlásila dva čitateľské projekty pre žiakov základných škôl a stredných škôl zo Slovenskej republiky a z Českej republiky. Oba projekty pripravila pri príležitosti októbra ako Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2021.
Prvým projektom je 12. ročník česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy: Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní, ktorý je určený slovenským a českým žiakom zo základných škôl a osemročných gymnázií. Slovenská pedagogická knižnica ho organizuje v spolupráci s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne.
Druhým projektom je 10. ročník celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy: Významné osobnosti slovenskej literatúry – Pavol Ország Hviezdoslav (100. výročie úmrtia) a Božena Slančíková-Timrava (70. výročie úmrtia). Uvedený projekt je určený žiakom zo slovenských stredných škôl.
Cieľom oboch projektov je opätovne pomôcť slovenským a českým pedagógom a školským knihovníkom vytvárať v triedach takú atmosféru, ktorá bude podnecovať a dokáže nadchnúť celý kolektív žiakov pre čítanie kníh, pre diskusiu o prečítaných príbehoch a pre výtvarné stvárnenie literárneho motívu z prečítaného textu. Rovnako zámerom oboch projektov je, aby školy výmenu záložiek využili k nadviazaniu vzájomnej spolupráce a výmene dobrých príkladov z praxe a taktiež k poznávaniu histórie, kultúry, jazyka, literatúry či regionálnych zvykov v oboch republikách.
Zdroj: https://bit.ly/3noAkhj
    Do tohto projektu sa zapojili aj žiaci 5.ZŠ. Žiaci druhého ročníka s pani učiteľkou Mgr. Šlinskou. Námetom k tvorivej práci bola krásna kniha Červík Ervín od slovenskej autorky A. Gregušovej. Kniha nám poslúžila aj ako pomôcka na interaktívne hry.  Žiaci vyrábali záložky, ktoré poputujú žiakom z partnerskej školy.
Dátum: 20.10.2021
Názov podujatia: Záložka do knihy spája školy: Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní.
Forma: tvorivé dielne - vyrábanie knižných záložiek
            zážitkové čítanie krásnej literatúry pre deti
            interaktívne hry
Cieľová skupina: žiaci ZŠ Školská 2 MI, druhý ročník
Počet: 8 žiakov
Podujatie pripravila a zrealizovala: Bc. Ondová Eva

Fotogaléria