Trio Kotkodák - stretnutie so spisovateľkou Alžbetou Verešpejovou, júl 2019

Detské oddelenie knižnice pripravilo v rámci Kniholandu 20019 stretnutie so spisovateľkou Alžbetou Verešpejovou. Podujatie sa uskutočnilo 8.7.2019 za účasti 30 detí.
Alžbeta Verešpejová je spisovateľkou, dramaturgičkou , etnografičkou a pedagogičkou. Pochádza z Prešova. V literatúre sa presadila v oblasti tvorby pre deti a mládež. Debutovala zbierkou zvieracích rozprávok Trio Kotkodák a po nej prišla s tromi príbehmi o priateľstve, plnení sľubov, teple domova, radosti z darčekov i skvelým zážitkom pri mori opísaným v knihe Šušlavá mušľa. Do  literárneho sveta dostali aj jej  mlsné príbehy z cukrárne, teda Maškrtné rozprávky pána Dobošíka a pani Krémešíkovej. Nasledovali Neplechy školníčky Agneše, humorný príbeh s vážnymi hodnotami o tom, že ani vtedy, ak máme niečo veľmi radi a myslíme si, že je to správne, to nesmieme vnucovať iným a už vôbec kvôli tomu nesmieme robiť zlé skutky. Hoci Betka nepíše knihy ako na bežiacom páse, jej tvorba má punc kvality, veď tri zo štyroch jej kníh získali ocenenie najlepšia detská kniha.
Popri písaní kníh sa venuje detskému činohernému, ochotníckemu i bábkovému divadlu, pre ktoré napísala viacero hier, dramaticky upravuje vlastné i cudzie rozprávky, píše rozprávky či úpravy hier pre rozhlas, aktuálne scenáre k populárnemu seriálu Bakalári. Nájde si čas aj na porotcovanie v rôznych súťažiach a lektorovanie. Je tiež autorkou scenára výstavy Sedem zastavení, pripravenej pri príležitosti sedemdesiatich narodenín Divadla Jonáša Záborského v Prešove a filmového scenára pre Prešovskú univerzitu v Prešove k jej výročiu.
Pre prázdninujúce deti si pripravila interaktívne zážitkové čítanie, ale aj tvorivé písanie príbehov a rozprávok. Deti vymýšľali spoločnú rozprávku , hoci v nej bolo trochu hororu a temna, nakoniec predsa len to dobro zvíťazilo. Súčasťou podujatia boli aj slovné hry, doplňovačky a hádanky. Celé stretnutie bolo finančne podporené Fondom pre podporu umenia.

Mgr. Iveta Majvitorová

Fotogaléria