Ilustrácia a ilustrátor, 8. 9. 2021

Ilustrácia je výtvarné stvárnenie myšlienky textu diela. Ilustrácia zjednodušuje text, jeho ťažšie opísateľné časti, uľahčuje orientáciu v texte a podporuje stotožnenie predstáv autora a čitateľa.
Tvorca ilustrácií vyjadrujúci myšlienky v texte pomocou obrazov, alebo odborník z určitej oblasti tvoriaci technickú ilustráciu sa nazýva ilustrátor.
Ilustrácie delíme podľa ich použitia:
•    knižná ilustrácia (kresba, maľba, fotografia, ilustrácia bibliofílie ...)
o    detská (kresba, maľba, fotografia) štýlom a formou prístupná detskému čitateľovi
o    umelecká (kresba, maľba, fotografia) majúca vlastnú myšlienku, umelecká vízia textu
Ilustrátor je umelec tvoriaci ilustrácie - dotvorenie písaného slova grafickou formou. Ilustrácie zjednodušujú pochopenie textu, uľahčujú orientáciu v texte a podporujú stotožnenie predstáv autora a čitateľa. Ilustrácie môžu  byť vyjadrené rôznou formou (kresba, maľba, fotografia). Ilustrátor úzko spolupracuje s autorom textu pre čo najpresnejšie vyjadrenie myšlienky diela.
Ilustrátorská tvorba Petra Uchnára je na prvý pohľad ľahko rozpoznateľná najmä vďaka uvoľnenému maliarskemu prejavu, dynamike drobnokresby štetca, rafinovanej, luminiscenčnej farebnosti a na prvý pohľad zdanlivo jednoduchým kompozíciám, ktoré nás rafinovane privádzajú do centra diania obrazovej plochy.
Detské odd. knižnice pripravilo 8.9.2021 sprievodné podujatie  k Výstave knižných ilustrácii Petra Uchnára  Ilustrácie a ilustrátor (čítanie spojené s ilustráciou rozprávky a prezentáciou ilustrátora)  pre  11 žiakov ZUŠ Michalovce. Žiaci sa oboznámili s tvorbou Petra Uchnára, prezreli si jeho výstavu ilustrácií, snažili sa vyhľadať ilustrácie v jednotlivých knihách a priradiť ich k rozprávkam. Prečítali sme si  rozprávku  Čarovné gajdy z knihy Spevavé rozprávky (Mária Štievková), kde sú prekrásne ilustrácie Petra Uchnara.  Deti si to vypočuli a za domácu úlohu mali ilustrovať príbeh podľa vlastnej fantázie.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová
Dátum: 8.9.2021
Forma: čítanie spojené s ilustrovaním
Účastníci: žiaci ZUŠ  počet :  11
Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Daniela Ivančová