Kozliatka - Rozprávka o kozliatkach, ale poslušných pre triedu Včielok

Slovenská ľudová rozprávka O neposlušných kozliatkach a zlom vlkovi je prvá rozprávka v živote dieťaťa, v ktorej spoznáva dobro i zlo, ale najmä silu materinskej lásky.
Detské oddelenie knižnice pripravilo 8.11.2019  pre 23 deti XIII.MŠ na Okružnej ulici (trieda včielok) dramatizované interaktívne podujatie Kozliatka. V prvej časti deti prerozprávali a zdramatizovali klasickú rozprávku o neposlušných kozliatkach a zlom vlkovi, ktorú napísala Mária Rázusová – Martáková.
Jaroslava Blažková zasa vymyslela rozprávku o poslušných kozliatkach, ktorým je sveta žiť. Smejú sa na hlúpom vlkovi a jeho popletenej pesničke. Zato, že boli poslušné, mamička im kúpi krásnu odmenu. Obidve rozprávky filigránsky spojené do jednej knihy ilustroval vynikajúci ilustrátor Vladimír Král.
Dramatizácia rozprávky v podaní knihovníčok deti správne rozšantila, pretože bola svieža, vtipná a moderná.  V rozprávke o poslušných kozliatkach mama koza chodí do práce a deti kozičky zatiaľ na ňu čakajú doma. Každý deň sa ráno dohodnú akú pesničku im mama zaspieva, no vlk ju zakaždým tajne vypočuje. Vlk však do školy nechodil a tak pesničku vždy popletie. Kozliatka ho vysmejú a deti sa od smiechu váľali  po koberci . Vlk totiž používa naozaj vtipné slovné zvraty a dokáže spievať hlasom čiernym a hrubým ako diera do komína.
A ako môže skončiť rozprávka, v ktorej nikto nikoho nezožral ani nikomu nerozpárali brucho? Úplne netradične. Vlk si nájde prácu na stanici v Bratislave. Kozliatka naďalej žijú v domčeku so svojou mamičkou a za to, že boli poslušné dostanú nové čižmičky. Na predné nohy červené, na zadné zelené.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová
Podujatie pripravili: Mgr. Iveta Majvitorová, Daniela Ivančová

Fotogaléria