Hlas zvona volá . . . .

K nedožitým 105. narodeninám Gorazda Zvonického

Katolícky kňaz, básnik, prekladateľ, editor a pedagóg Gorazd Zvonický, vlastným menom Andrej Šándor, sa narodil 29.júna 1913 v chudobnom maloroľníckom prostredí v Močaranoch.
Od ranného detstva ho ťahalo k duchovným hodnotám. Inšpirovaný hlasom kostolného zvona si zvolil svoj pseudonym. Nezvyčajné slovné spojenie mena a priezviska - Gorazd Zvonický – aj svojou vnútornou melodickosťou evokuje zvolávanie veriacich do kostola
Človek ľudský, priateľský, človek dobrý, slovenský, o ktorom vieme, že nás hľadá iba vtedy, keď má čo priniesť : úsmev, vtip, novú báseň, dobré slovo, no nadovšetko seba a svoje srdce. A prináša niečo každodenne.
         Na sviatok Petra a Pavla 29.júna 2018,  bol by sa básnik Gorazd Zvonický, vlastným menom Andrej Šándor, rodák z Močaran, dožil 105 rokov. Keď sa zamýšľame nad osudom života a tvorby mariánskeho básnika, prekladateľa a esejistu Gorazda Zvonického, vynára sa pred  nami súhra jeho duchovnej a literárnej práce. Je to vyznanie lásky k rodisku. Aj v ďalekej cudzine vždy zostal Slovákom, ktorý nikdy nestratil vieru v duchovnú a kultúrnu obrodu svojich rodákov.
   27.júna 1996 sa v Okresnej knižnici v Michalovciach uskutočnil slávnostný krst, pri ktorom prijala nové pomenovanie Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického. Pri výbere mena zvíťazila nad viacerými návrhmi práve táto osobnosť nášho regiónu. Našou snahou nie je konkurovať jeho životopiscom a literárnym kritikom. Predstavujeme G. Zvonického ako človeka, ktorý nikdy nezabudol na svoj prostý pôvod, na to že patril a patrí k obyčajným ľuďom, na svoj rodný kraj, príbuzných a dobrých priateľov. V mene všetkých, ktorí prejavujú záujem o bližšie poznanie G. Zvonického, uznávajú a ctia si jeho pamiatku, ďakujeme.
Podujatie sa konalo 25.6.2018 v priestoroch knižnice. Hosť podujatia ThDr. Michal Kaňa, žiak G. Zvonického.  Na podujatí sa zúčastnili študenti Gymnázia Ľ. Štúra a vrejnosť v počte 51.

Regionálne oddelenie

Fotogaléria