Můj stát - Putování s českým lvem za sedmi státními symboly

 

           Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického pripravila pre širokú verejnosť zaujímavú výstavu Můj stát - Putování s českým lvem za sedmi státními symboly. Výstava bola v priestoroch knižnice od  7. 1. - 31. 1. 2020.

            Autor výstavy, český ilustrátor Milan Starý, kreslenou, deťom zrozumiteľnou formou predstavil české štátne symboly, ich pôvod, význam a možnosti použitia.

Základnú líniu tvorí kreslený komiks, ktorý predstavuje celú tému symbolov štátnosti a je akýmsi mostom medzi minulosťou a súčasnosťou.

Vo fiktívnom príbehu sa dve detské postavy Matěj a Eliška stretávajú s českým levom, ktorý sa im stáva sprievodcom počas prechádzky mestom a tak im predstavuje jednotlivé české symboly ako veľký štátny znak na ministerstve financií, hymnu pri športovom zápase, prezidentskú štandardu nad Pražským hradom a pod.).  

Netradičnou, jednoduchou a vtipnou formou s dôrazom na obrazovú časť sa návštevníci zoznámili s témami:  Čo sú štátne symboly, prečo ich potrebujeme, ako ich môžeme správne používať, ako vznikla český hymna, československá koruna či prvá československá známka.

V závere zaujímavého prezerania ilustrácií výstavy sme  si povedali aj o našich - slovenských štátnych znakoch, ich význame a možnosti použitia. Návštevníci si mohli prezrieť na interaktívnej tabuli aj ich webovú stránku  mujstat.cz.

Výstavu navštívilo viac ako 130 návštevníkov.

Text: Mgr. Anna Leskovská

Fotogaléria