Deň Európy 2021

Vzhľadom na vzniknutú situáciu súvisiacu so šírením vírusu COVID-19, sme boli nútení pozastaviť niektoré aktivity a to najmä organizovanie skupinových  stretnutí a preto sme sa aj my preniesli do on-line priestoru. Aj týmto spôsobom sme oslávili Deň Európy 2021.
 Deň Európy, spolu s vlajkou, hymnou, mottom a jednotnou menou - eurom, je symbolom Európskej únie. Dňa 9. mája 1950 Robert Schuman prezentoval svoj návrh na vytvorenie organizovanej Európy, ktorá je nevyhnutná pre udržanie mierových vzťahov. Schumanova deklarácia sa považuje za začiatok budovania EÚ. Deň Európy je tak príležitosťou pre zdieľanie európskej identity a oslavou mieru a jednoty v Európe.

Integrácia Slovenska do EÚ.

Slovensko sa po celé stáročia nemohlo dostať do povedomia Európy, hoci bolo v jej strede. Posledné desaťročie druhého tisícročia sa stalo svedkom zrodu prvej samostatnej slobodnej a nezávislej Slovenskej republiky (1. január 1993). V Európe niet národa, ktorý by viac ako tisíc rokov čakal na svoj štát. Slovensko je geografickým srdcom Európy a tak je len na nás, aby sme z neho urobili aj srdce intelektuálnosti, kultúry , tolerancie a porozumenia. Takmer všetky európske národy mali slávne kráľovské rody, s ktorými sa mohli identifikovať. Len Slováci nemali ani jediného významného panovníka európskeho formátu.
Malý slovenský národ vždy mal, aj má veľký potenciál duchovných , intelektuálnych a životných síl. Práve tieto sily mu umožnili nielen prežiť a prekonať zdanlivo neprekonateľné prekážky, ale aj úspešne sa začleniť do rodiny najvyspelejších európskych krajín. Po úspešnej ratifikácii Prístupovej zmluvy sa Slovenská republika stala od 1. mája 2004 členom Európskej únie. Slovensko tak urobilo dôležitý krok vo svojom historickom vývoji.

https://europa.eu/european-union/documents-publications/slide-presentations_sk
Dátum : 7.5. – 31.5.2021
Forma: on-line prezentácia
Počet návštevníkov v on-line priestore: 301
Zodpovední:  Anna Čuhaničová, Oľga Kočišová