Svetozár Hurban Vajanský

Rok 2016 bol vyhlásený za Rok  Svetozára Hurbana Vajanského,  pri príležitosti stého výročia jeho úmrtia.
     Dňa 25.októbra 2016  sa konal v spoločenskej sále  Základnej umeleckej školy v Michalovciach  seminár pre učiteľov  slovenského jazyka pri  príležitosti stého výročia jeho úmrtia pod názvom Vajanského odkaz dnešku. Podujatie bolo  obohatené premietnutím elektronickej verzie brožúry o Vajanskom, ktorú vydala Matica slovenská v Martine. Hlavnými organizátormi podujatia boli:  Zemplínska knižnica G. Zvonického,  Dom MS  a Základná umelecká škola v Michalovciach.
Prednášajúcim bol:  Mgr. Peter Cabadaj, vedecký  tajomník Matice slovenskej, literárny historik a spisovateľ a jeho prednášku umeleckým slovom dopĺňala Mgr. Jelka Timková.
Svetozár Hurban Vajanský sa narodil 16. januára 1847 v Hlbokom a zomrel 17. augusta 1916 v Martine.
O Vajanskom vieme, že bol najstarším synom Jozefa Miloslava Hurbana, teda synom jedného z prvých troch vodcov revolučného hnutia Slovákov v rokoch Slovenského povstania 1848-1849. Narodil sa v Hlbokom, cesta za ukončením stredoškolských štúdií ho viedla cez Modru, Oberschűtzen, Těšín, Stendal až do Banskej Bystrice. Potom sa zapísal na právnickú akadémiu v Bratislave. Advokátsku prax vykonával v Skalici, Námestove a v Liptovskom Mikuláši. Po vojenskej službe v rakúsko-uhorskej armáde prišiel roku 1878 do Martina za redaktora Národných novín. V Martine potom zostal až do smrti.
O Vajanského básnickej tvorbe vieme, že posunula vývin slovenskej poézie dopredu. Už vo svojom vynikajúcom debute Tatry a more (1879) sa dokázal vymaniť z romantickej štúrovskej predstavy poézie. Jeho  prozaická  tvorba  bola mnohostranná. Písal rozprávky, novely, črty i romány zo všetkých spoločenských vrstiev vtedajšieho slovenského života. Zážitky z ciest po Európe spracoval v pútavých cestopisoch.
Podujatie sa konalo v rámci projektu Čítajme a tvorme v knižnici. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Podujatia sa zúčastnilo 66 pozvaných hostí.

PhDr. Alena Vasiľová