Kniholand - júl 2019

Prázdninové dobrodružstvá sú už v plnom prúde. Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického Michalovce už tradične pripravila denný letný tábor pre deti Kniholand 2019 Cieľom tábora bola propagácia knižnice, zvyšovanie čitateľskej gramotnosti u  detí, ale aj tvorivé a zmysluplné vyplnenie voľného času a relaxu v rámci prázdnin. I. turnus sa uskutočnil od 8.7.2019 – 12.7.2019, zúčastnilo sa ho 30  knihomoľov.
V zoznamovacom Knihoráne sme si povedali pravidlá bezpečnosti a poriadku, navzájom sa predstavili a prezreli si obľúbené knihy, ktoré nás sprevádzali celým táborom. Ako by to bolo, keby si deti v knižnici nenašli aj živého spisovateľa. Radosť bola  o to väčšia, pretože k nám zavítala obľúbená spisovateľka detských kníh  Alžbeta Verešpejová. Stretnutie s ňou bolo  ozajstnou motiváciou k čítaniu.    Spoločnými silami sme vymýšľali príbeh  a zázračné slovíčka, ktoré by sa nám hodili do rozprávky.  Fantázii sa medze nekládli.
V tvorivej dielni Letná záhrada si “ kniholanďaci“ preverili svoje kreatívne  schopnosti. Ich pestrofarebné kvetiny a motýliky dotvárali atmosféru prázdnin a relaxácie.  Tvorivá  dielňa a stretnutie so spisovateľkou bolo  finančne podporené aj  Fondom na podporu umenia.
Dobrodružstvo v lese na Morskom oku bolo  veľmi  emotívne  a zaujímavé. Nielenže sme si povedali, ako sa máme v lese správať, ale pomocou hier sme sa niečo aj naučili. Ujali sa nás lesní pedagógovia teta Berta a ujo Ďuso, ktorí nás  previedli náučným chodníkom. Vrcholom lesného dobrodružstva bola ozajstná opekačka pri ohni, kde nechýbala pravá trampská atmosféra. Vôbec nám neprekážal dym , ktorý si nás všade našiel.
Celodenný výlet do Bricklandie Košice bol zážitkom pre všetkých. Kto má rád Lego, ten si prišiel na svoje. Výstavná časť obsahovala rôzne scenérie vytvorené z lega. Dominantou bola 9 m dlhá vitrína s LEGO CITY a 12 menších tematických vitrín. Deti si mohli poskladať lego obrázky podľa vlastnej fantázie, alebo podľa predlohy. Zahrali si hru Life of George s tabletom a legom. Písali na grafity stenu prostredníctvom lega. Obdivovali vlaky , kolotoče, mestečká z lega, dokonca v herni si mohli postaviť svoj sen.
Navštívili sme aj ZOO v Spišskej Novej Vsi. Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi sa rozkladá na ploche 8 ha v juhovýchodnej časti mesta. Je najmladšou zoologickou záhradou popri zoologických záhradách na Slovensku , avšak to neuberá na jej kráse. Areálom ZOO preteká potôčik, čo krásne dotvára scenériu areálu záhrady. Množstvo drevín poskytuje príjemný chládok pre zvieratá i návštevníkov. Jazero, výrazný prvok v kompozícii záhrady, vytvára podmienky na prirodzený vývoj spoločenstiev kačíc, ako aj ostatných voľne žijúcich druhov jedincov, ochraňuje a udržiava ich biotop. Deti obdivovali zvieratka, levy, tigre, opice, plameniaky a zakúpili si žetoniky na kŕmenie kačíc a pestrofarebných rýb. V závere celodenného výletu sme si nenechali ujsť výstup na Spišský hrad, ktorý je jeden z najväčších hradných komplexov na Slovensku. Navštívili sme hradnú kaplnku, mučiareň a expozíciu zbraní, stredovekých jedál a archeologických nálezov.
Záverečný deň patril návšteve Hvezdárne Michalovce, kde sa kniholanďáci dozvedeli zaujímavé informácie o UFO. Letné dobrodružstvo v knižnici sme  zavŕšili  záverečnou diskotékou .  Domov každý odchádzal obohatený zážitkami, novými priateľstvami a s knihou v ruke.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová
Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Mgr. Zlatica Chmurovičová, PhDr. Alena Vasiľová, Daniela Ivančová, Ing. Ivana Olahová, Mária Hovancová

Fotogaléria