Teodor Jozef Mousson - Maľba detailu

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja sa zapojila do projektu v rámci výzvy Tradície inšpirujú inovácie 2020.
V spolupráci so zariadením Združenie pre duševné zdravie – INTEGRA, o.z. sme pripravili podujatie TEODOR JOZEF MOUSSON – MAĽBA DETAILU, ktoré pozostávalo z prednášky a tvorivej dielne.
V rámci prednášky sme klientov oboznámili o živote a tvorbe Teodora Jozefa Moussona, prednáška bola doplnená prezentáciou fotografií. Teodor Jozef Mousson bol jedným z prvých maliarov, ktorí sa systematicky venovali Zemplínu. Očarený krásou a ľudovým koloritom tohto regiónu spojil svoj život s Michalovcami na 33 rokov. Bol zanieteným obdivovateľom a stvárňovateľom tunajšieho kraja a ľudu. Svojou tvorbou otváral oči aj iným pred krásou nášho regiónu. Za inšpiráciou často vyrážal na zemplínsky vidiek. Rád maľoval aj dedinčanov idúcich do kostola, pričom počúval zvonenie kostolných zvonov. „Vidieť trh alebo odpust v Michalovciach či Sečovciach je niečo, čo sa nedá opísať – iba maľovať“, napísal umelec.
Predmetom tvorivej dielne bola akrylová maľba na plátno vo forme abstrakcie detailu vybraného diela. Klienti maľovali ľubovoľnú časť z obrazu T. J. Moussona - Dcéra v záhrade pod vedením lektorky  regionálnej maliarky Mgr. Lucie Chocholáčkovej.
Súčasťou podujatia bolo taktiež slávnostné otvorenie multifunkčnej miestnosti pri príležitosti ukončenia projektu Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regióne Zemplína pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku.

Dňa 12.08.2021
Forma: prednáška, prezentácia, tvorivá dielňa
17 účastníkov
Ing. Ivana Olahová
Mgr. Monika Hrehovčíková

Fotogaléria