Jarné zvyky našich predkov na Zemplíne

Hneď po Veľkonočných sviatkoch sa začali na poliach Zemplína jarné poľnohospodárske práce. Táto zaneprázdnenosť ľudí značne ovplyvnila ľudové obyčaje.
Sviatkami zelene boli cirkevné sviatky svätého Ducha – Turíce ( na Zemplíne Rusadľe). Na počesť týchto sviatkov si ľudia ozdobovali svoje príbytky, vstupné brány do dvora, domy i hospodárske budovy zelenými lipovými alebo agátovými vetvičkami.  Vetvičky mali ochranný význam, t.j. mali chrániť pred nečistými silami. Lipový list na vetvičkách mal symbolizovať ohnivé jazyky nad hlavami apoštolov po zoslaní svätého Ducha.
Na Zemplíne v noci zo soboty na turičnú nedeľu dávali mládenci svojím vyvoleným na dom, alebo do plota ozdobné stromčeky – máje. Najčastejšie to boli borovice- sosni, alebo brezy ozdobené  farebnými stužkami (pantľičkami) z krepového papiera. Mládenci si svoje „máje“ strážili celú noc, pretože sa stávalo, že iný mládenec , ktorý mal záujem o dievčinu , máj vyhodil a dal tam svoj.  Cez celú noc bolo v dedine rušno a veselo.  V neskoršom období sa tento zvyk presunul k dátumu prvého mája. Tradícia májov sa zachovala dodnes. V nedeľu poobede sa obyčajne konala  prvomájová veselica (rusadľova zábava).
Bozk pod rozkvitnutou čerešňou mal magické vplyvy. Ľudia verili, že takto prejavená láska sa zachová po zvyšok roka, alebo celý život.
K obdobiu nástupu jari sa viaže mnoho prastarých magických i novších pragmatických zvyklostí. Otváranie studničiek je jedným zo starých slovanských predkresťanských obyčajov období Turíc. Možno povedať, že predstavoval posledné vydýchnutie pred letnými prácami na roli a lúkach, kvôli ktorým sa hospodár nemohol zastaviť až do jesene.
Počas tohto dňa ľudia vyčistením otvárajú studničky v chotári. Ak by tak nevykonali, podľa povier by boli postihnuté nedostatkom vlahy. Ľudia tiež veria, že kto otvorí aspoň jednu studničku, bude počas nasledujúceho roka zdravý .
Podujatie bolo zrealizované v rámci výzvy Košického samosprávneho kraja Tradície inšpirujú inovácie a projektu ZKGZ Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regióne Zemplína.  Zúčastnilo sa ho  23 klientov DSS Anima, ktorí v rámci zvolenej témy vytvorili v Tvorivej dielni obrázky.

Forma: prezentácia, tvorivá dielňa
Dátum 30.4.2021 – 14.5.2021
Interakcie:  346 (fb knižnice, web. stránka, youtube)
Realizácia: Mgr. Iveta Majvitorová
Spolupráca: 23 klientov DSS Anima Michalovce


 

Fotogaléria