27. január -- Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

Z príležitosti  „Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu“   Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach  pripravila pre návštevníkov  virtuálneho priestoru videoprezentáciu venovanú  udalostiam  spojeným s týmto dňom.
Dňa 27. januára 1945 došlo k oslobodeniu  koncentračného a vyhladzovacieho nacistického tábora Auschwitz-Birkenau Červenou armádou.   Valné zhromaždenie OSN sa preto na svojom 42. plenárnom zasadaní  na základe návrhu Izraela, Spojených štátov, Austrálie Kanady a Ruska a podpore ďalších 91 členských krajín uznieslo a vyhlásilo 27.január za „Medzinárodný deň obetí holokaustu.
Videoprezentácia  poukazuje na udalosti a momenty spoločenského a verejného života, ktoré od svojho počiatku smerovali k napĺňaniu najtemnejších myšlienok v mene  zvrátenej filozofie a  presvedčenia o nadradenosti a  čistej rasy určitej skupiny - národa.
Prezentuje sled udalostí od roku 1939 – po rok 1945. Tragickým epicentrom týchto udalostí sa stáva územie Poľska, kde v koncentračných a vyhladzovacích táborov končia transporty putujúce zo všetkých smerov Európskeho kontinentu.
Videooprezentáciu si vo virtuálnom priestore od 9.2.2022 do 30.4.2022  pozrelo  261 návštevníkov.

Mgr. Holonič S.
Odd. Internetu