Milan Rastislav Štefánik

Je tomu už 95 rokov od chvíle, keď sa neďaleko Ivanky pri Dunaji v katasterálnom území obce Most pri Bratislave za záhadných okolností pri pristávacom manévri zrútilo lietadlo typu Caproni 450 s dvoma talianskymi letcami - poručíkom Giottom Mancinelliom Scottim, seržantom Umbertom Merlinom a mechanikom-rádiotelegrafistom Gabrielom Aggiustom.

Udalosť, ktorá v podstate na tú dobu a techniku nebola ničím výnimočná, akých sa prihodilo množstvo. Výnimočnou sa táto nehoda stala vo chvíli, keď  na letisku  Campoformido pri Udine v severnom Taliansku do lietadla nastúpil slovenský  astronóm, politik, a zároveň generál francúzskej  armády, spolutvorca prvej  Česko-slovenskej republiky, rodák z Košarísk v okrese Myjava -- Milan Rastislav Štefánik.

Dňa 28.5.2014 sa 24 študentov SOŠ technickej na ulici Partizánskej 1 v Michalovciach oboznámili so životnou púťou tohto nášho slávneho rodáka, ktorého život je možné rozdeliť na obdobie študenta, astronóma, vojaka. Zároveň sa oboznámili, s akým odhodlaním sa snažil priviesť do úspešného konca myšlienku vzniku nezávislého spoločného štátu dvoch bratských národov - Čechov a Slovákov.

 

 Mgr. Holonič Svätoslav


Fotogaléria