Daniela Olejníková - výstava ilustrácií

V priestoroch ZKGZ sme v dňoch 4.4.2022 až 30.5.2021 zrealizovali výstavu ilustrácií oceňovanej slovenskej ilustrátorky Daniely Olejníkovej, prostredníctvom ktorej ste sa mohli zoznámiť s knihami spisovateľky Jany Bodnárovej DITA a Trinásť. Prvá kniha ponúka príbehy poukazujúce na vzťah k prírode, zvieratám, ľuďom a odrážajúci pocity malého dievčatka Dity zo životných situácií súčasného sveta. V druhej sa nachádza súbor poviedok zo súčasného života detí, každá poviedka sa venuje inej téme, napríklad rasizmu, sociálnym problémom, šikanovaniu, spolužitiu s deťmi mentálne postihnutými alebo chorými...
Daniela Olejníková
Ilustrátorka a grafická dizajnérka, pracuje tradičnými technikami linorytu a sieťotlače, ktorú kombinuje s digitálnymi softwarami. Je viacnásobnou držiteľkou ocenenia Najkrajšia kniha Slovenska. Ilustrovala knihy ako V melónovom cukre (Artforum, 2011), Mahábhárata (Argo, 2011), Liek pre Vĺčika (ASIL, 2013), Vie, čo urobí (Artforum 2013), či vynikajúci Hávedník (Artforum, 2015).
Jana Bodnárová
Podľa literárnych kritikov patrí medzi jednu z najoriginálnejších prozaičiek. Slovenská spisovateľka Jana Bodnárová sa literárnej tvorbe venuje viac ako tridsať rokov. Jej diela boli okrem európskych jazykov preložené aj do hindčiny a arabčiny. Za ten čas napísala desiatky kníh pre dospelých i deti. Kým si niektorú z kníh Jany Bodnárovej prečítate, nechajte sa zlákať výstavou jej tvorby pre deti s ilustráciami Daniely Olejníkovej v Galérii kultúrno spoločenského centra Fontána v Piešťanoch. Vystavené diela si môžete prísť pozrieť v dňoch 4. septembra-15. októbra 2020.
Jana Bodnárová je zároveň novou laureátkou Zvláštnej ceny Literárneho informačného centra – Ceny Márie Ďuríčkovej. Ocenenie získava za zvrchovaný umelecký prístup k literárnej tvorbe pre deti a mládež, za vytváranie poetického obrazu vnútorného sveta vnímavého dieťaťa a za metaforické, imaginatívne zobrazenie jeho prežívania. Výstavu poskytla Mestská knižnica mesta Piešťany.

Výstavu videlo 364 návštevníkov.
Dátum podujatia: 4.4.2021 – 30.5.2021
Forma: Výstava
Účastníci: čitatelia knižnice a podujatí ZKGZ, ZŠ Michalovce
Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Daniela Ivančová