Martin Kukučín, 24.5.2023

Dňa 24.5.2023 sa uskutočnilo stretnutie študentov Gymnázia na ul. Ľudovíta Štúra s tvorbou a  životnou cestou prozaika, dramatika a publicistu a lekára, najvýznamnejšieho predstaviteľa  slovenského literárneho realizmu a zakladateľa modernej slovenskej prózy Martinom Kukučínom, vlastným menom Matejom Bencúrom.
Rodák z malej slovenskej obce Jasenová, ktorého už od študentských čias  osud zavial ďaleko od svojho rodného domu počnúc  Revúcou  cez ostrov Brač  (v dnešnom Chorvátsku)  do ďalekého Chile, do jedného z najjužnejších miest Juhoamerického kontinentu, prístavného mesta v Patagónii -  Punta Arenas, aby nakoniec spočinul v rodnej zemi na Martinskom cintoríne.  
V závere stretnutia sa študenti dramatizovanou formou zahĺbili do úryvku z diela Rysavá jalovica, v ktorom autor majstrovsky podáva dialóg odohrávajúci sa ráno po neskorom návrate Adama Krta z jarmoku s jeho ženou Evou. Následne si svoj výkon porovnali s ukážkou daného úryvku vo filmovom spracovaní  diela Rysavá jalovica v podaní zaslúžilých umelcov  Jožka Krónera  a Evi Kristínovej
 
Text: Mgr. Holonič S.
Dátum: 24.5.2023
Názov podujatia: Martin Kukučín – život a dielo
Cieľová skupina:  Gymnázium Ľudovíta Štúra
Počet:19
Podujatie zrealizovali  Mgr. Holonič S.,  Mgr. Hrehovčíková M.