Šaliansky Maťko 2023

Dňa 24.1.2023  sa v ZKGZ v Michalovciach uskutočnil 28. ročník  Okresného kola súťaže Šaliansky Maťko Jozefa Cígera - Hronského  v prednese slovenských povestí pre žiakov základných škôl.  Do súťaže sa prihlásilo 28 súťažiacich. Aj v tomto roku organizátormi súťaže boli - Dom Matice slovenskej v Michalovciach a ZKGZ v Michalovciach. 
V úvode prítomných privítala riaditeľka Zemplínskej knižnice Gorazda Zvonického PhDr. A. Vasiľová. Súťažilo sa  v troch vekových kategóriách (I. – roč. 2. – 3., II. – 4. – 5., III. – 6. – 7.). Najlepší z okresných kôl sa stretnú na krajských kolách v apríli  a z nich najlepší v máji  na celoslovenskom kole v Šali. Túžbou každého recitátora je dostať sa čo najďalej. V tomto prípade do Šale.  Výkony súťažiacich hodnotila odborná porota. Na záver porotkyne pani J. Timková a M. Adamčíková   poukázali na klady ale i nedostatky, ktorých sa recitátori dopúšťali. Dodajme, že na krajské kolo postupujú recitátori z prvých miest jednotlivých kategórií. 
 Z michalovského okresného kola si všetci interpreti odniesli diplom za účasť. Ceny v podobe knižiek  a diplomov dostali recitátori na prvých troch miestach. Do krajského kola postúpili:  z I. kategórie –  Hana Karkošiaková, ZŠ Strážske, II. kategória – Mia Mišiková, ZŠ Okružná 17 Michalovce  III. kategórie – Dominika Jurčenková, ZŠ Zalužice.
Celkovo na súťaži bolo prítomných 43 návštevníkov.
 
 
PhDr. Alena Vasiľová
 

Fotogaléria