Kráľ detských čitateľov 2019

Mesiac marec je tu. Hurá! Okrem toho, že jar je už na obzore, sa o tomto mesiaci hovorí ako Marec – mesiac knihy. Viete ale prečo?
Marec sa ako mesiac knihy oslavuje už dlhé desiatky rokov. Konkrétne to je už od roku 1955, kedy ho v bývalom Československu vyhlásili na počesť Mateja Hrebendu Hačavského. Cieľ bol naozaj jednoduchý – chceli tak podporiť záujem o knihy. Matej Hrebenda je s marcom spojený i inak. V tento mesiac sa narodil i zomrel. Bol to šíriteľ slovenskej a českej knihy a aj keď bol slepý, jeho hendikep mu nijako nebránil v jeho vášni – zbieraní kníh.  
Kniha  najväčší priateľ človeka od vynálezu kníhtlače patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. V dnešnej internetovej a uponáhľanej dobe si čoraz viac musí hľadať svoju cestu k mladým čitateľom v konkurencií stále viac dokonalejších informačných technológii, ktoré  nútia svojich používateľov k pasívnemu nasávaniu informácii.  A je to na škodu,  pretože pri čítaní kníh sa dieťaťu rozvíja fantázia, cibrí pamäť,  rozširuje slovná zásoba a vylepšuje komunikácia.
 Knižnice sa snažia  čoraz vo väčšej miere realizovať podujatia zamerané na podporu čitateľskej gramotnosti . V mesiaci marec bol  vyhlásený Slovenskou asociáciou knižníc a Spolkom slovenských knihovníkov  aj Týždeň slovenských knižníc od 4. – 10. marca  2019  pod spoločným mottom Knižnice pre všetkých.   
 8. marca 2019  sa v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach  v závere Týždňa slovenských knižníc uskutočnila slávnostná korunovácia Kráľa detských čitateľov, čo je každoročné ocenenie najaktívnejších detských čitateľov knižnice v uplynulom roku.  Kritériom sa stal počet vypožičaných kníh z knižnice v predchádzajúcom roku, ale aj schopnosti  osobne prezentovať prečítanú literatúru, zúčastňovať sa podujatí v knižnici , vedieť sa zorientovať na detskom oddelení a v detskej literatúre.  Súťaže sa zúčastnilo 12 najaktívnejších detských čitateľov. Kráľovnou čitateľov sa opäť stala Dominika Pehaničová zo ZŠ T.J. Moussona v Michalovciach, ktorá  vo vedomostnom kole získala najviac bodov.  Na druhom mieste sa umiestnil Svätoslav Holonič a na treťom Linda Boberová. V závere podujatia si mladí čitatelia pochutili  na sladkej maškrte a každý z nich odchádzal  z knižnice s novou knižkou, čo je  pre nich najväčšou motiváciou do ďalšieho ročníka.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová,
Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Mária Hovancová, Mgr. Lenka Kohutová
 

Fotogaléria