Európsky deň jazykov - Európske pexeso

26. september je deň,  keď v roku:
 
1893 -- v Chicagu založili americkí Slováci Maticu slovenskú v USA
1918 - odohrala sa záverečná bitka I. svetovej vojny, bitka o Argonne
2001 - z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa 45 zúčastnených krajín zapojilo po prvý krát
            do programu "Európsky deň jazykov".
 
26. septembera sa  47 krajín zapája do projektu Európskeho dňa jazykov. Len v samotnej Európe sa používa 225 pôvodných jazykov čo je približne 3% z celkového počtu svetových jazykov. Počas tohto dňa v zúčastnených krajinách prebiehajú aktivity podporujúce jazykové vzdelávanie, jazykové a kultúrne rozmanitosti či už na študijné účely, odborné potreby, prípadne za účelom mobility, zábavy alebo vzájomnej výmeny poznatkov a skúseností.
Jednou z ústredných tém Európskeho dňa jazykov je posilnenie vnímania jazykového vzdelávania ako celoživotného procesu, pričom  zvládnutie cudzieho jazyka znamená viac než získanie ďalšej užitočnej zručnosti -- je odrazom postoja, rešpektu a úcty k identite a kultúre iných národov a tolerancie rozmanitosti.

V tento deň sa 97 žiakov 1. stupňa ZŠ na Moskovskej ulici v Michalovciach v dopoludňajších hodinách zúčastnilo poznávacieho výletu po krajinách Európskej Únie. Prostredníctvom cyklu krátkych animovaných filmov známych ako Európske pexeso, prítomní žiaci navštívili krajiny Európskej únie. Zaujímavo a zábavne si zopakovali už prebraté učivo a zistili, čo o navštívenej krajine ešte nevedeli.
Dôležitou súčasťou  dopoludnia boli úryvky hovoreného slova v jazyku navštívenej krajiny. Zároveň mali možnosť zábavnou formou porovnať význam navonok podobných  a podobne znejúcich slov v rôznych jazykoch.

Následne 98 žiakov II. stupňa ZŠ na Moskovskej ulici v rámci Európskeho dňa jazykov nahliadli do jazykovej rôznorodosti Európskeho spoločenstva.  Prostredníctvom  prezentácie mali možnosť spoznať jazykové vetvy Európskeho obyvateľstva a  porovnať spoločné výrazy pre jednotlivé skupiny jazykov.
V praktických ukážkach si vypočuli znenie úryvku Európskej ústavy v jazykoch používaných v priestore Európskej únie. V závere sami poukázali na skutočnosť, že v súčasnej dobe ak chce byť človek úspešný, potrebuje ovládať okrem materinského jazyka minimálne  jeden z tzv. svetových jazykov.    
 
Mgr. Holonič Svätoslav