Výstava Najkrajšie české a slovenské detské knihy

"Najkrajšie české a slovenské detské knihy" je názov putovnej výstavy kníh, ktorú otvorila ZKGZ v Michalovciach 17. decembra 2012Výstavu pripravili spoločne BIBIANA Medzinárodný dom umenia pre deti v Bratislave a Památník národního písemníctví v Prahe. Výstava potrvá do 31.01.2013. 

     BIBIANA, Medzinárodný dom umenia pre deti, je kultúrna inštitúcia s medzinárodnou pôsobnosťou. Vznikla v roku 1987 ako partner svetoznámeho podujatia s dlhoročnou tradíciou Bienále ilustrácií Bratislava. Obsahom svojej činnosti je jedinou takouto inštitúciou v Slovenskej republike a jednou z mála podobných v celej Európe.

Partnerom výstavy je Památník národního písemníctví v Prahe, ktorý bol zriadený za účelom uskutočňovať vedecký výskum, získavať, zhromažďovať, evidovať, odborne spracovávať, trvale uchovávať a sprístupňovať verejnosti zbierku dokumentov o vývoji literatúry a knižnej kultúry v českých krajoch, ako aj zbierku umeleckých diel výtvarného umenia.

Jedinečnú výstavu, ktorá prezentuje 100 slovenských a 100 českých ocenených kníh pre deti a mládež za posledných desať rokov, pripravili Vladimíra Hoštová -- komisárka českej časti a Eva Cíferská -- komisárka slovenskej časti expozície.

Putovanie výstavy sa začalo v roku 2011 v priestoroch Slovenského inštitútu v Prahe a v priebehu daného roka ju predstavili v Moravskej Třebovej, Pardubiciach, Plzni, Karlových Varoch, Liberci, Hradci Králové, Olomouci a v Orlovej.

Prvá vernisáž výstavy na Slovensku bola vo februári 2012 v Bratislave -- v Bibiane a potom ju bolo možné vidieť v Piešťanoch, Žiline, Liptovskom Mikuláši, Spišskej Novej Vsi,  v Košiciach, Rožňave, Lučenci a Michalovciach.

Touto výstavou sa aj naša knižnica chce pripojiť k propagácii čítania a prispieť tak  k formovaniu mladej generácie, hlavne ich lásky ku knihám, umeleckému textu a ilustráciám, lebo dostať individuálne deti do knižnice v čase rôznych médií, internetu, množstva informácií je takmer nemožné. V spolupráci s materskými a základnými  školami sa naše pracovníčky knižnice budú snažiť dostať do povedomia mladých hodnoty písaného slova. Čítanie je zručnosť, ktorú dieťa nevyhnutne potrebuje pre svoj ďalší úspešný život.

Táto jedinečná výstava je pripravená tak, aby sa každý návštevník mohol kníh dotknúť a zalistovať v nich.

Otvorenia sa zúčastnilo cca 30 návštevníkov. PhDr. Alena Vasiľová

                                                                                                   


Fotogaléria