H.CH.Andersen: Dievčatko so zápalkami (Celé Slovensko číta deťom v čase adventnom)

Detské oddelenie knižnice v spolupráci  so Základnou umeleckou školou sa v adventom čase zapojilo do projektu Celé Slovensko číta deťom v čase adventnom pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Pripravili sme päť komponovaných adventných čítaní v čase sprísnených koronavírusových opatrení. Podarilo sa nám v tomto ťažkom období nájsť riešenie , aby  deti o atmosféru adventného čítania neprišli vďaka moderným technológiám.
Hrdinom projektu CELÉ SLOVENSKO ČITA DEŤOM sú deti a rodina, jej atmosféra, rozširovanie a prehlbovanie komunikácie medzi rodičom a dieťaťom prostredníctvom knihy a spoločného čítania, s perspektívou harmonizovania vzťahov a zároveň obohacovania krásou slova, krásou príbehov a krásou vzájomne prežitého. Čítanie veľkých malým je o budovaní vzájomnej dôvery, o pocite istoty, ochrany, je o pravom zázemí, ktoré každý malý, ale aj veľký, človek veľmi potrebuje. Je to ten pocit, ktorý nám nemôže poskytnúť ani televízna ilúzia, ani kontakty cez sociálne siete, ani nadšenie z počítačových hier.
Štvrté čítanie z knihy rozprávok Hansa Ch.. Andersena Dievčatko so zápalkami sme zrealizovali 14.12.2020.
Je zima a tuho mrzne. Silvestrovský večer. Stmieva sa. A predsa sa jedno dievčatko túla ulicami a nikto si ho  nevšíma. Nikto si ho nevšíma, hoci práve záujem ľudí o jeho zápalky v tej chvíli rozhoduje, či bude ďalej žiť. Otec je zlý; keby prišlo domov bez utŕžených peňazí, zbil by ho. A to ono zažiť nechce. Preto si so zápalkami v zásterke čupne do kúta medzi dva domy a aby sa aspoň trošku ohrialo, zapaľuje postupne zápalky – najprv sa mu vo výjave zjaví rozohriata mosadzná pec, pri druhej zápalke uvidí upečenú a chrumkavú hus, pri tretej nádherný vianočný stromček, až sa mu pri štvrtej zápalke zjaví už dávno mŕtva stará mama. Dievčatku so zápalkami.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová
Forma: online – dramatizované čítanie
Dátum: 14.12.2020, Interakcie: 286, Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Mgr. Svätoslav Holonič, učitelia ZUŠ