Metercia

V dňoch od 1.5.2017 -- do 20.5.2017 v priestoroch Zemplínskej knižnice Gorazda Zvonického v Michalovciach bola verejnosti sprístupnená  putovná výstava  pod názvom METERCIA venovaná baníctvu 15.- 16. storočia.
Výstava prezentuje unikátny oltárny obraz sv. Anny Samotretej z roku 1513, známy aj pod názvom Rožňavská Metercia. Cieľom výstavy bolo priblížiť laickej, ale i odbornej verejnosti históriu a tradíciu gemerského baníctva a hutníctva.  Podľa slov samotného autora výstavy Ing. Jána Hlobilu, pôvodný oltárny obraz namaľoval neznámy autor s monogramom L.A. na objednávku baníckeho bratského spolku pôsobiaceho v okolí Rožňavy. Obraz je jedinečný tým, že ide o najstaršie výtvarné zobrazenie baníckej činnosti v strednej Európe.
Na tejto neskorogotickej tabuľovej maľbe sú spracované dva motívy. Prvým motívom je kresťanské náboženstvo, ktoré prezentuje vyobrazenie svätej Trojice a druhým motívom je zobrazenie baníckej práce. Na základe vyobrazených motívov môžeme predpokladať, že obraz bol pôvodne určený práve do kaplnky pre baníkov. Hlavnú postavu sv. Annu považovali totiž baníci za svoju ochrankyňu. Náklonnosť sv. Anny bola pre nich životne dôležitá. Utekali sa k nej s prosbou o nájdenie bohatých nálezov vzácnych rúd v útrobách zeme, ale najmä s modlitbou o šťastný návrat z hlbín štôlne.
Maľba sa dodnes nachádza v Kostole Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave, ktorý je biskupskou katedrálou od roku 1776.
Výstava bola doplnená prednáškou Judr. Miroslava Schybala z Českého spolku Košice pre miestnych členov pod názvom Stredoveké baníctvo v Čechách a na Slovensku. Počas trvania výstavy ju zhliadlo 170 návštevníkov.

Daniela Ivančová