So slonom na pleciach

Dňa  10.10.2023 o 10:00 hod. sa v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach uskutočnilo autorské stretnutie so spisovateľom Dušanom Štrausom pre študentov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach.

Dušan Štraus vyštudoval Pedagogickú fakultu UPJŠ v Prešove, odbor slovenský jazyk a výtvarná výchova.
Po období výtvarných štúdií sa začal venovať  výtvarnej tvorbe a umeleckému hľadaniu. Zúčastnil sa viac ako 40 kolektívnych výstav v galériách a výstavných sieňach na Slovensku, Čechách a Nemecku. Bol členom niekoľkých umeleckých združení. V rokoch 1989-2015 členom Slovenskej výtvarnej únie.
Koncom októbra 1992 sa stáva aktívnym členom sekty Sri Chinmoy Centrum. Začína sa venovať duchovnej hudbe – takmer výhradne svojho guru, filmu, divadlu. K maľbe siahol už iba sporadicky.
V roku 2009 sa cez abstraktnú maľbu vrátil k výtvarnému umeniu, počítačovej grafike a fotografovaniu. V rokoch 2013-2014 absolvoval fotografickú školu a začal profesionálne fotiť, čím sa živí dodnes. Tiež pokračoval v písaní poviedok. Od roku 2010 absolvoval niekoľko kurzov tvorivého písania, aby v roku 2018 po ôsmich rokoch snaženia dopísal román „So slonom na pleciach“.
Od roku 2015 žije a pracuje ako fotograf v Prahe a je spoločníkom cestovnej kancelárie. Životopisný román „So slonom na pleciach“ na Slovensku vyšiel v roku 2022 vo vydavateľstve IKAR.
Študenti a verejnosť sa počas besedy dozvedeli o manipulácií a členstve v sekte, pod vplyvom ktorej bol kedysi autor a oboznámili sa s jeho skúsenosťami. Po besede nasledovala autogramiáda
a voľná diskusia s autorom.

Názov podujatia: Autorské stretnutie so spisovateľom Dušanom Štrausom
Forma: Beseda so spisovateľom
Dátum: 10.10.2023
Počet účastníkov: 56 /študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach a verejnosť/
Realizácia a text: Mgr. Renáta Vašková, JUDr. Jaroslava Sabovčíková

Fotogaléria