Jaroslava Blažková-Mačky letia do Kanady (divadlo TUŠ)

1.júna v rámci Medzinárodného dňa deti  knihovníci z detského oddelenia knižnice pripravili pre detských čitateľov pestrý a bohatý program. Jeho súčasťou bol aj moderný rozprávkový príbeh, o tom ako MAČKY  LETIA DO KANADY z pera úspešnej slovenskej spisovateľky Jaroslav Blažkovej.  Príbehu sa ujalo divadielko TUŠ a bábkoherečky Barbora Krajč Zamišková a Kristína Sviteková. Podujatie bolo podporené Fondom na podporu umenia.
Divadlo Tuš existuje pod Občianskym združením KBT, ktoré vzniklo 28. 12.  2007 z iniciatívy mladých absolventov Katedry bábkarskej tvorby VŠMU v Bratislave.  Združenie sa zameriava na tvorbu v oblasti umenia a vzdelávania. Pripravuje netradičné interaktívne inscenácie, pri ktorých tvorcovia využívajú rôzne bábkarské postupy. V predstaveniach sú diváci priamo zapájaní do deja s edukatívnym a dramatoterapeutickým  zámerom. Tvorba divadla je orientovaná na všetky vekové skupiny.
Hlavné hrdinky, sympatické mačičky Lízička a Princezka, majú celkom ľudské vlastnosti a zažívajú celkom ľudské situácie. Pred cestou sa predsa musia pobaliť, potom ich všeličo prekvapí na letisku i v lietadle, a po pristátí na ne dýchne exotika cudzej krajiny. Príbeh, podaný s humorom a ľahkosťou, skvelo podčiarkujú vtipné bábky a scéna. Tie vychádzajú z knižných ilustrácií Martiny Matlovičovej. V dobe, keď nemôžeme veľmi cestovať, nasadnite s naším divadlo na lietadlo fantázie! Spoločne zistíme, že doma je aj tak najlepšie. Účinkujú:  Kristína Sviteková, Barbora Krajč Zamišková,  bábky, scéna, kostýmy: Viktória Sedláková na základe ilustrácií Martiny Matlovičovej, réžia: Ivica Ozábalová a kol.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová
Dátum: 1.6.2023
Názov podujatia: Mačky letia do Kanady
Forma:  divadelné predstavenie
Cieľová skupina:  žiaci  základných škôl z Michaloviec
Podujatie zrealizovali:  Mgr. Iveta Majvitorová,  Daniela Ivančová, Bc. Eva Ondová,
Mgr. Zlatica Chmurovičová, Mgr. Lenka Kohutová, Mgr. Svätoslav Holonič

Fotogaléria