Spomienky na Gorazda Zvonického

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v spolupráci s občianskym združením Močarany a Domom Matice slovenskej Michalovce zorganizovala 8.12.2023 o 10:00 spomienkové stretnutie s Michalom Kaňom, žiakom Gorazda Zvonického.

Gorazd Zvonický (vlastným menom Andrej Šándor) bol básnik, prekladateľ, pedagóg, kňaz a misionár. Narodil sa 29. júna v Močaranoch, dnes súčasť Michaloviec. Ako sedemnásťročný sa spoznal s mladým katechétom michalovského gymnázia ThDr. Štefanom Hlaváčom, ktorý sa ho ujal a zariadil vstup do seminára. Rehoľné sľuby zložil 11. novembra 1940. Za saleziánskeho kňaza bol Andrej Šándor, vtedy už začínajúci básnik Gorazd Zvonický, vysvätený roku 1948. Po primíciách bol školským radcom v biskupskom seminári v Trnave až do jeho zatvorenia 19. mája 1949. Začiatkom júna 1949 bol menovaný za správcu farnosti v Michalovciach. Ako výpomocný katechéta učil na michalovskom gymnáziu. Tu ho zastihla proticirkevná kampaň. Po zatknutí sa dostal do izolačného tábora pre duchovných v Podolínci. V auguste 1950 sa mu podarilo z tábora ujsť. Po krátkom pobyte v Taliansku odchádza v roku 1951 do Argentíny. Dvanásť rokov pôsobil ako saleziánsky kňaz v Buenos Aires. Tu aktívne pracoval v Spolku slovenských spisovateľov a v Zahraničnej Matici slovenskej. Keď bol v roku 1963 založený Slovenský ústav sv. Cyrila a Metoda v Ríme, vrátil sa v septembri do Ríma a zapojil sa do práce ústavu. V roku 1992 navštívil Slovensko po 42 rokoch exilu.
Vďaka Michalovi Kaňovi sme si mohli podrobnejšie priblížiť život a dielo nášho rodáka.
Michal Kaňa  sa narodil v roku 1953 v slovenskej obci Selenča v Srbsku. Po ukončení základnej školy sa mu naskytla príležitosť študovať na Slovenskom gymnáziu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, kde aj zmaturoval a neskôr, na tomto gymnáziu, aj pedagogicky pôsobil. Na tomto slovenskom gymnáziu pôsobil aj slovenský exilový básnik Gorazd Zvonický, ktorý mu bol veľkým vzorom. Už ako študent mal možnosť čítať a inšpirovať sa poéziou Gorazda Zvonického a nazrieť hlbšie do tvorby svojho majstra.
Na podujatie boli pozvaní žiaci Cirkevnej základnej školy sv. Michala Michalovce, žiaci Gymnázia Pavla Horova Michalovce, členovia občianskeho združenia Močarany a široká verejnosť. Michal Kaňa sa podelil o zážitky s Gorazdom Zvonickým, ktorého poznal osobne a priblížil nám podrobnosti z jeho života. Žiaci Základnej umeleckej školy stretnutie spríjemnili hrou na gitaru a klavír. Nechýbal ani prednes básni z tvorby Gorazda Zvonického. Touto cestou si mohli ľudia pripomenúť Gorazda Zvonického, ktorý bol skutočne významnou osobnosťou tohto regiónu, ktorú si vážime, a na ktorú sme veľmi hrdý.

Forma: spomienkové stretnutie
Cieľová skupina: žiaci Cirkevnej základnej školy sv . Michala Michalovce, žiaci Gymnázia Pavla Horova Michalovce, členovia občianskeho združenia Močarany a široká verejnosť
Počet účastníkov: 87
Zodpovedná: Mgr. Lucia Labačová, Anna Čuhaničová, Mgr. Monika Hrehovčíková

Fotogaléria