Elena Eleková: Prekladatelia


    V čase Corona krízy detské oddelenie knižnice prešlo do onl-ine priestoru, aby sprístupnilo deťom dramatizované čítanie zaujímavých knižiek našich slovenských autorov pre deti a mládež. Na spoluprácu sme získali súhlas od týchto spisovateľov: Marta Hlušíková, Peter Karpinský, Valentín Šefčík , Elena Eleková a Andrea Gregušová. Dramatizované čítanie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Mgr. Zlatica Chmurovičová, Daniela Ivančová a Mgr. Svätoslav Holonič.
    Elena Eleková ( Katarína Varechová) je našou regionálnou spisovateľkou, pracuje ako všeobecná lekárka pre dospelých. Venuje sa tvorbe pre dospelých, ale aj pre deti. Na zdramatizovanie textu sme vybrali úryvok Prekladatelia z knihy Môj brat nemá brata, ktorú sme uviedli do života v našej knižnici. Online čítanie prebehlo  počas letných prázdnin 11.8.2020.
    Zoznámte sa so súčasnou panelákovou rodinou s troma deťmi, rybičkami, andulkami, morčaťom a korytnačkou. Predstavuje ju Judka, budúca tretiačka, rozprávačka vtipných, pritom ľudsky hlbokých príbehov. Spolu s bratom každú nedeľu spoznávajú hrady, prírodu, dokonca zostupujú so strýkom jaskyniarom do podzemia, stretávajú sa so širšou rodinou v obci Hniezdo, ktoré je ich holubníkom. Kniha je plná malých dobrodružstiev a humoru. Autorka využíva vtip aj pri jazyku – či už rôzne skomoleniny, zamieňanie slov najmenšou Justínkou alebo nedorozumenia pri českých slovách. Okrem vtipných príhod sa v príbehu stretávame aj so smrťou prababky. Táto udalosť je však vnímaná prirodzene. Deti v príbehu neváhajú pomôcť, keď je treba - chytajú uletenú andulku, oberajú slivky, ale to nie je všetko: pomôžu tete Pavlíkovej a pritom sa dočasne rozrastú o pobratima Jerguša – veď Juditin brat Julo chcel mať odjakživa staršieho brata. V tejto rodine je normálne, keď ľudia ľuďom a zvieratám pomáhajú.
    Zdramatizovaný úryvok získal na yotube a fb knižnice 103 interakcií.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová   

Prekladatelia