Vianočné zvyky a tradície

Vianoce pomaly klopú na dvere a k ním patrí nielen rozbaľovanie darčekov, Štedrá večera či stretnutie s rodinou, ale aj rôznorodé zvyky a tradície. Dňa 26.11.2019  si Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach v spolupráci so Špeciálnou základnou školou v  Pavlovciach nad Uhom a ich žiakmi (11) pripomenuli Vianočne zvyky a tradície.

Porozprávali sme sa o knižnici a žiakom sme odprezentovali aké zvyky a tradície sa viažu k jednotlivým dňom, ktoré predchádzajú Vianociam. Žiaci mali k nahliadnutiu taktiež aj literatúru k danej téme.
Čo je to pôst, advent, aké posolstvo v sebe nesie adventný veniec, predstavili sme aj stridžie dni, ktoré trvajú od Kataríny (25. novembra) do Tomáša (21. decembra). Pripomenuli sme si zvyky a tradície, ktoré sa robili na Ondreja (30. novembra), Barboru (4. decembra), Mikuláša (6. decembra) a Luciu (13. decembra).
Po skončení prezentácie sa im rozdali pracovne listy, kde si svoje vedomosti ešte zopakovali. V závere sme sa porozprávali ako oni trávia tieto predvianočne dni, aké majú svoje tradície pri Štedrej večeri a čo si želejú pod vianočný stromček.

Ing. Olahová Ivana

Mgr. Hrehovčíková Monika

Fotogaléria