Rámček na fotografiu

V Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach sa dňa 14.10.2021 konala tvorivá dielňa decoupage fotorámčeka pod vedením lektorky Mgr. Lucie Chocholáčkovej. Tvorivej dielne sa zúčastnili klienti Združenie pre duševné zdravie – INTEGRA, o.z.
Decoupage alebo tiež servítková technika je spôsob zdobenia predmetov servítkou, ryžovým alebo decoupage papierom. Pri tejto technike nemôžme hovoriť ako o novinke, venovali sa jej už Nomádi pred viac ako 2 000 rokmi. Najväčší rozkvet zaznamenala táto technika vo Francúzsku v 18. a 19. storočí za vlády krála Luisa, kde si jeho dvorné dámy krátili čas zdobením toaletných potrieb a menšieho nábytku. Na zdobenie používali v tom čase maľby. V tomto období vznikol aj názov “decoupage”. Prvú knihu s návodmi na decoupage vydal Robert Xaver v Londýne v roku 1 760. Z tejto knihy sa stal v tom čase bestseller.

Predmetom tvorivej dielne bolo aplikovanie techniky decoupage na fotorámček. Zdobenie sme vykonali na drevený fotorámček, na ktorý sme nalepili servítku použitím špeciálneho lepidla na decoupage. Detaily klienti domaľovali akrylovými farbami alebo ozdobili nálepkami.

Podujatie sa konalo v rámci projektu Čítajme a tvorme v knižnici. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

Dňa 14.10.2021
Tvorivá dielňa
20 účastníkov
Ing. Ivana Olahová
Mgr. Monika Hrehovčíková

Fotogaléria