Hádanková hra o Smelom Zajkovi

Vybral sa raz Smelý Zajko do sveta. V batôžku mal mamkine koláče a v hlave otcovu radu, aby nestúpal po ľudských chodníčkoch. Zajko bol však smelý a odletel do veľkej Ameriky - a od tej chvíle to boli samé neuveriteľné dobrodružstvá!

     V online priestore Zemplínskej knižnice Gorazda Zvonického v Michalovciach, kultúrnej organizácie Košického samosprávneho kraja, sme pri príležitosti 90. výročia pripravili hádankovú hru o Smelom Zajkovi, ktorou sme nielen zabavili mladých čitateľov, ale prevetrali aj ich znalosti.
Do online hry sa zapojilo 184 našich čitateľov.
Priemer správnych odpovedí bol 10 z možných 11 b.  Naši mladí čitatelia tým preukázali vysokú čitateľskú gramotnosť a zároveň schopnosť čítať s porozumením.  
      Rozprávková kniha Smelý Zajko patrí k nestarnúcim populárnym slovenským rozprávkam. Sprevádza detstvo viacerých generácií a aj dnes patrí k najznámejším titulom pre deti. Príhody Smelého Zajka, ktorý sa vybral do sveta, sú plné fantázie, humoru a veľkých dobrodružstiev.        
      Popredný autor J. C. Hronský bol významný slovenský spisovateľ, učiteľ, maliar, redaktor, nakladateľ, publicista, autor literatúry pre deti, mládež i dospelých, neskôr tajomník a správca Matice slovenskej. Najzábavnejšie sú zaiste jeho rozprávky so zvieracími hrdinami, ako napríklad: Smelý Zajko ( podľa ilustrácií Jaroslava Vodrážku), Smelý Zajko v Afrike, Budkáčik a Dubkáčik, Tri múdre kozliatka, Slnovratka, Zlatý dážď, Traja hrdinovia a mnoho ďalších.

       Jozef Cíger Hronský venoval mnoho času detskej tvorbe, lebo dušu dieťaťa a dorastajúcej mládeže pokladal za mimoriadne citlivú, vyžadujúcu adekvátne náročné umelecké čítanie.


Mgr. Anna Leskovská