Slniečkové planéty

Slnko je naša najbližšia  a najjasnejšia hviezda na oblohe. Vďaka obrovskej príťažlivej sile dokáže udržať pokope všetky planéty slnečnej sústavy. Svieti už 4 a pol miliardy rokov.
Časopis Slniečko má už vyše 90 rokov, ale aj okolo neho sa točia planéty a planétky.  Nielen také obyčajné, ale plno rozprávok, básničiek, povesti, príbehov a ich hviezdnych tvorcov – spisovateľov a ilustrátorov pre deti.
ZKGZ Michalovce – oddelenie pre deti a mládež  ponúkla od 1.júna – 30. júna 2021  výstavu venovanú časopisu Slniečko a 90. výročiu jeho založenia – Slniečkové planéty. Výstavu (v roku 2018) pripravila Mestská knižnica mesta Piešťany v spolupráci s Literárnym informačným centrom a redakciou časopisu. Autorom grafického stvárnenia a jej realizácie je dizajnér Peter Gála.
 Slniečko je jedným z najvýznamnejších a najobľúbenejších slovenských literárno-umeleckých časopisov pre deti. Časopis Slniečko už od svojho vzniku  sústreďuje okolo seba vynikajúcich ilustrátorov a grafikov, vďaka ktorým je každé jedno číslo jedinečné. V starších číslach sa okrem pôvodnej slovenskej tvorby v časopise uverejňovali i ľudové rozprávky či povesti. Redaktori sa taktiež snažili detského čitateľa zoznamovať i so svetovou klasickou a súčasnou literatúrou, vďaka čomu našli v časopise uplatnenie i prekladatelia. Dnes v časopise prevažujú dva žánre – moderná rozprávka a literatúra faktu. Objavujú sa tu i rozprávky pre najmenšie deti, kreslené seriály a básne, ale rovnako časopis podporuje tvorivosť samotných detí. Zaujímavé rubriky Slniečka (Čítanie na pokračovanie, Deti v zelenom, Komix, Etika, Jožko Mrkvička, Naše divy, Pekné čítanie, Slniečko v peknej knihe, Galéria Slniečka)
Výstavu si prezrelo 218 detských a dospelých čitateľov.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová

Dátum: od 1. – 30.6.2021
Forma: výstava
Návštevníci:  218
Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Daniela Ivančová, Mgr. Svätoslav Holonič

Fotogaléria