Ako sme nútili Vianoce, aby prišli a ako sme potom spievali (Celé Slovensko číta deťom v čase adventnom)

Detské oddelenie knižnice v spolupráci  so Základnou umeleckou školou sa v adventom čase zapojilo do projektu Celé Slovensko číta deťom v čase adventnom pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Pripravili sme päť komponovaných adventných čítaní v čase sprísnených koronavírusových opatrení. Podarilo sa nám v tomto ťažkom období nájsť riešenie , aby  deti o atmosféru adventného čítania neprišli vďaka moderným technológiám.

Hrdinom projektu CELÉ SLOVENSKO ČITA DEŤOM sú deti a rodina, jej atmosféra, rozširovanie a prehlbovanie komunikácie medzi rodičom a dieťaťom prostredníctvom knihy a spoločného čítania, s perspektívou harmonizovania vzťahov a zároveň obohacovania krásou slova, krásou príbehov a krásou vzájomne prežitého. Čítanie veľkých malým je o budovaní vzájomnej dôvery, o pocite istoty, ochrany, je o pravom zázemí, ktoré každý malý, ale aj veľký, človek veľmi potrebuje. Je to ten pocit, ktorý nám nemôže poskytnúť ani televízna ilúzia, ani kontakty cez sociálne siete, ani nadšenie z počítačových hier.

Prvé čítanie z knihy Petra Karpinského sme zrealizovali 8. decembra 2020 pod názvom Ako sme nútili Vianoce, aby prišli a ako sme potom spievali. Hlavným hrdinom je Ťukťuk. A kto vlastne ten Ťukťuk je? Nuž, nie je to ani škriatok a ani čertík, hoci má vo vlasoch maličké rožky, nie je to ani mimozemšťan a ani žiadne strašidlo. Ťukťuk je jednoducho Ťukťuk. Imaginárna postavička, ktorú si deti zamilujú.

 

Text: Mgr. Iveta Majvitorová

Forma: online – dramatizované čítanie

Dátum: 8.12.2020

Interakcie: 258

Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Mgr. Svätoslav Holonič, učitelia ZUŠ