Noc s Andersenom 2023

Sľub spáčov:
My spáči , na svoju čitateľskú česť s ľ u b u j e m e   že  sa v knižnici  nepobijeme,  dobrodružné a zaujímavé  knihy preštudujeme, múdrosti z nich doslova pohlceme a štrnástu Noc s Andersenom si v zdraví a šťastí  užijeme. TAK SĽUBUJEME        

Noc s Andersenom je medzinárodné  podujatie zamerané na rozvoj detskej čítavosti a čitateľskej gramotnosti.  Tohto roku bol jeho 18. ročník pod názvom Andersen známy a neznámy.  Podujatie bolo finančne podporené Fondom na podporu umenia.
Marec, mesiac knihy, zakončia deti obľúbenou netradičnou nocou plnou príbehov medzi regálmi kníh.
Do Noci s Andersenom 2023    31.3.2023 – 1.4.2023  sa zapojilo rekordných 416 slovenských verejných a školských knižníc, základných a materských škôl, centier pre deti a rodiny, ale aj rôznych kultúrnych centier vo všetkých regiónoch Slovenska s celkovým počtom 22 731 zúčastnených detí. V porovnaní s predpandemickým obdobím sa počet zapojených detí zdvojnásobil (v roku 2019 nocovalo 10 000 detí v takmer 240 knižniciach a školách).
     V našej knižnici sme privítali 39 spáčov  zo ZŠ Moskovská  Michalovce. Po sľube spáčov nás čakalo stretnutie so spisovateľom Petrom Karpinským a  rozprávka Čert a Káča v prevedení bábkohercov Bábkového divadla Košice.  Kráľovská večera nenechala nikoho na pochybách o tom, že dnešný večer bol rozprávkový.  Baterkový pochod mestom bol cestou odvahy aj pre tých čo sa nikoho neboja.  
Večerné predstavenie v kine Centrum Michalovce  Zubková víla sa páčilo každému, bolo poučné a zábavné.
Spacakoviny, je tá časť Noci na ktorú sa tešia všetci spáči. Pripravili si miesta na spanie medzi svojimi obľúbenými knihami a ešte sa Noc musela zavŕšiť obľúbenou rozprávkou. Ráno pri kráľovských raňajkách bolo o čom rozprávať.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová

Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Daniela Ivančová, Mgr. Zlatica Chmurovičová

Fotogaléria