Magický svet Kataríny Ilkovičovej

Ilustrátorka, grafická dizajnérka
(*1982, Prešov)
„Mám rada veselé rozprávky. Najprv sa smejem na texte, potom na tom, čo si k tomu nakreslím.“
V Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického počas mesiaca september bola verejnosti sprístupnená výstava pod názvom Magický svet Kataríny Ilkovičovej. Autorka takto  prezentovala svoje ilustrácie kníh „Středa nám chutná“  a „Já se nechtěl stěhovat“.
Katarína Ilkovičová  sa narodila v r. 1982 v Prešove. Kreslenie ju bavilo už v materskej škôlke, a tak ju otec prihlásil na výtvarnú, kam chodila celú základnú školu. Nasledovalo štúdium na košickej ŠUPke, teda Škole úžitkového výtvarníctva. Po skončení štúdia grafiky na Akadémii výtvarných umení v Krakove pracovala ako grafická dizajnérka. Presťahovala sa do Bratislavy, kde ďalej pracovala  ako grafická dizajnérka v menších reklamných agentúrach a po večeroch ilustrovala pre slovenské i české vydavateľstvá. Po čase sa rozhodla vrátiť do rodného Prešova, kde i v súčasnosti pracuje ako freelance ilustrátorka. Okrem ilustrácie sa venuje aj grafickému dizajnu. Je členkou Asociácie ilustrátorov.
Od roku 2007 ilustrovala niekoľko kníh v spolupráci s vydavateľstvami na Slovensku aj v Čechách. Vo svojich ilustráciách najčastejšie využíva tradičné techniky, akryl a temperu. Ilustrovala viaceré knihy pre deti – Kocour Josef (Lenka Rožnovská ), Madam ježibaba (Zuzana Csontosová), Snehuliačik šepol mame (František Rojček), Bublinkové rozprávky (Marta Hlušíková), Zlatá reťaz, Babka na rebríku (Dušan Dušek), Keď sa pes smeje (Juraj Šebesta), Alenka v krajine oblakov (Jozef Moravčík Jakubovec), Neplechy školníčky Agneše (Alžbeta Verešpejová).  Na konte má už 35 prevažne detských kníh - slovenských i českých a dokonca aj jednu portugalskú.
Výstava bola verejnosti sprístupnená od 6. do 30. septembra 2019 a videlo ju  249 návštevníkov.

Ivančová  D., Holonič S.
Odd. Internetu

Fotogaléria