Odkaz Jozefa Cígera Hronského

pod týmto názvom sa dňa 10.mája 2016 konala v spoločenskej sále  Základnej umeleckej školy v Michalovciach  prednáška spojená s besedou pre študentov Gymnázia Ľ. Štúra pri príležitosti 120. výročia narodenia J.C. Hronského. Súčasťou podujatia bolo  premietnutie filmu, ktorý vznikol k storočnici jeho životného jubilea. Hlavnými organizátormi podujatia boli:  Zemplínska knižnica G. Zvonického,  Dom MS  a Základná umelecká škola v Michalovciach.
Prednášajúcim bol:  Mgr. Peter Cabadaj, vedecký  tajomník Matice slovenskej, literárny historik a spisovateľ.
J.C. Hronský bol všestrannou osobnosťou a patril  k ústredným postavám slovenského kultúrneho života 20. storočia. Bol spisovateľom, publicistom, výtvarníkom, pedagógom, významným predstaviteľom a manažérom  Matice slovenskej . Pod jeho vedením sa Matica slovenská stala skutočným a reprezentačným stánkom slovenskej vedy a kultúry. Založil novú tlačiareň Neografiu, ktorá bola v tom čase najvýkonnejšou a najmodernejšou tlačiarňou na Slovensku, čím sa zaslúžil o rozvoj vydavateľskej činnosti.
V roku 1945  z obavy o seba a svoju rodinu bol nútený opustiť Slovensko a po vyše dvojročnom pobyte v Taliansku sa nakoniec usadil v  Argentíne. Tu sa aktívne zapájal do slovenského emigrantského kultúrneho života. Pracoval v Slovenskom kultúrnom spolku, stal sa čestným predsedom Spolku slovenských spisovateľov v zahraničí a predsedom Slovenskej národnej rady v zahraničí. V exile sa venoval tiež výtvarnej tvorbe, najmä krajinomaľbe a maľbám s náboženskou tematikou. Pracoval ako výtvarný návrhár a projektant. Navrhoval súkromné a verejné budovy a stavebné objekty.
Zomrel v Lujáne, v Argentíne  13. júla 1960. Na jeho pohrebe príhovorom sa s nim rozlúčil  aj náš rodák Gorazd Zvonický.

Podujatia sa zúčastnilo 105 študentov a pozvaných hostí.


PhDr. Alena Vasiľová
riaditeľka ZKGZ