Calvin sa učí lietať, ZŠ Malčice

Detské oddelenie knižnice uskutočnilo 6.4.2017  pre  19 rómskych žiakov zo ZŠ  Malčice dramatizované čítanie. Vybrali sme si knihu od Jennifer Berneovej Calvin nevie lietať (príbeh o vtáčikovi, ktorý mal rád knihy). Rozkošná knižočka o malom vtáčikovi Calvinovi a jeho veľkej láske ku knihám.
Calvin je taká čierna ovca, teda skôr by sa hodilo povedať čierny škorec  (hoci je krásny farebný, rozprávkový a vie rozprávať) Na rozdiel od svojich súrodencov a kamarátov sa nezúčastňuje ich hier a dobrodružstiev. Dokonca sa ani nenaučil lietať. No zato vie čítať! Takže oproti ostatným nie je v nevýhode. Lebo tak ako vie byť čítanie mimoriadne zábavnou činnosťou, tak sa ukáže, že aj vedomosti získané z čítania sú pre Calvinovu vtáčiu rodinu nenahraditeľné. Veru, veru, nebyť knihomoľa Calvina, s kŕdľom by to zle dopadlo!

V rámci podujatia sme využili prvky interaktivity a pohybovej aktivity  s cieľom efektívnejšieho  porozumenia prečítaného textu a zatraktívnenie knihy ako zdroja informácií.
Zážitkové čítanie je omnoho atraktívnejší spôsob práce s literárnym textom  ako samotné hlasné čítanie. Zážitková práca s textom je tak výbornou alternatívou na zaujatie deti literatúrou a na podporu ich čitateľských zručnosti a rozvoja čitateľskej gramotnosti. Deťom nielen uľahčuje pochopiť  prečítané, ale upozorní ich  aj na skryté významy textu. 

Mgr. Iveta Majvitorová