Petr Bezruč

Dňa 4. septembra 2017 sa v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického v Michalovciach uskutočnila druhá prednáška z cyklu prednášok o živote a diele českých básnikov. Tentoraz bola venovaná básnikovi a prozaikovi Petrovi Bezručovi.
 Petr Bezruč je literárny pseudonym Vladimíra Vašeka (* 15.9.1867, Opava – † 12.2. 1958, Olomouc), českého básnika, ktorý uverejnil svoju jedinú básnickú zbierku Slezské písně na začiatku 20. storočia. Úplne výnimočné verše, ktoré svojím útočným prihováraním sa za sociálne a národné záujmy českých ľudí v Sliezsku nemajú v českej literatúre obdobu ani svojím vznikom, ani štýlom a ani ďalším osudom. Literárni historici radia Bezruča do generácie tzv. anarchistických buričov. Jeho dielo je ovplyvnené symbolizmom a Českou modernou. 
Podujatie bolo realizované s podporou Úradu vlády Slovenskej republiky v rámci projektu Česká literatúra 20.storočia. Projekt je zameraný na bližšie spoznanie českej kultúry prostredníctvom českej literatúry. Prednáškami spojenými s besedou o živote a diele spisovateľov má priblížiť krásu českej literatúry. Pozostáva zo štyroch prednášok. Prvá z nich bola venovaná Jiřímu Wolkerovi. 
Podujatia sa zúčastnilo 5 členov Miestneho klubu Michalovce Českého spolku v Michalovciach. Priblížilo si jeho život a tvorbu prednesom najznámejších balád a básní. Prednášajúcou bola  Mgr. Vlasta Vojníková.     

odd. beletrie G. Feňáková