Stretnutie so spisovateľom Petrom Karpinským v rámci Noci s Andersenom 2023

Peter Karpinský je spisovateľom, ktorý píše knižky pre deti a dospelých. Vyštudoval slovenský jazyk a dejepis na FF UPJŠ v Prešove. Od roku 1995 pôsobí ako vysokoškolský pedagóg a zároveň vedúci Katedry slovenského jazyka PU v Prešove. Od r. 2022 je riaditeľom Inštitútu Slovakistiky a mediálnych štúdií. Okrem písania umeleckej tvorby a odborných prác sa ako lektor a porotca v súťažiach venuje začínajúcim autorom, píše recenzie- predovšetkým z oblasti literatúry pre deti. Žije v Spišskej Novej Vsi. Je autorom niekoľko desiatok rozhlasových a divadelných ,hier a zároveň aj vedúcim divadla Teatrálnej skratky. Týždenne v RTVS a na Rádiu Regina východ uverejňuje zamyslenia Myšlienky na tento deň.
Tvorba pre deti:  Ako sme s Ťukťukom  ťukťukovali,  Rozprávky z múzea a záhad, Sedem dni v pivnici, Kde asi rozprávka býva,  Adela ani to neskúšaj, Teta Agáta a jej mačacia sedmička, Med z ľadových kvetov, O dvanástich mesiačikoch, O malom kozmonautovi, Skala útočiska – povesti zo Spišskej Novej Vsi, Lebka s 2 zámkami.
V rámci Noci s Andersenom  31.3.2023 sme privítali pána spisovateľa medzi 39 spáčmi NsA 2023. Spáči sa zaujímali o jeho život, umeleckú tvorbu, novinky, ktoré pripravuje pre detských čitateľov. Peter Karpinský bol nielen vzácnym hosťom, ale aj svojím rozprávaním a čítaním z kníh spríjemnil atmosféru Noci s Andersenom.
Podujatie bol finančne podporené Fondom na podporu umenia.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová

 

Fotogaléria