Deň ľudovej rozprávky

Pri príležitosti výročia narodenia Pavla Dobšinského (16. marca 1828), známeho zberateľa slovenských rozprávok, poeta, prekladateľa romantických básnikov a klasikov svetovej literatúry a folkloristu sa koná 16. marca Deň ľudovej rozprávky. Stal sa neoficiálnym sviatkom rozprávky, ktorý vzišiel z kampane Slovenskej národnej knižnice v roku 2008 pod názvom Slovensko Dobšinskému, konanej pri príležitosti 180. výročia jeho narodenia. Každý rok je pre deti pripravená nová súťaž, na ktorej sa zúčastňujú aj rodičia a knihovníci. Knižnice na Slovensku organizujú rôzne podujatia.
Milí knihomoli a milovníci slovenských ľudových rozprávok pripravili sme pre Vás  16. marca 2021 rozprávkový kvíz..
Jeden z najhorlivejších a najvytrvalejších zberateľov a upravovateľov ľudových rozprávok bol Pavol Emanuel Dobšinský. Venoval sa tejto práci celý svoj tvorivý život. Je to najmä jeho zásluha, že sa nám ľudové rozprávky uchovali v takom množstve a v takej veľkoleposti.  Tento výber utešených rozprávok vyzdobil – ilustroval  rovnako utešene umelec Martin Benka, ale aj Ľudovít Fulla. Slovenské rozprávky je pozoruhodné dielo, kroeé očarúva domácich, ale aj cudzích.
 „ Slovenské rozprávky čítajú nielen deti, ale aj dospelí. Pretože rozprávka malým dáva svoje zázračné deje a dospelým zveruje ušľachtilé posolstvo, skryté za tými dejmi“. (Mária Ďuričková)

Text: Mgr. Iveta Majvitorová

Forma: online kvíz
Interakcie: 911                                                                                                                                                                                             Dátum: 16. 3. - 16. 4. 2021
Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Daniela Ivančová, Bc. Eva Ondová