Kniholand, júl 2018

Prázdninové dobrodružstvá sú už v plnom prúde. Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického Michalovce už tradične pripravila denný letný tábor pre deti Kniholand 2018. Cieľom tábora bola propagácia knižnice, zvyšovanie čitateľskej gramotnosti u  deti, ale aj tvorivé a zmysluplné vyplnenie voľného času a relaxu v rámci prázdnin. I. turnus sa uskutočnil od 9.7.2018 – 13.7.2018, zúčastnilo sa ho 25 knihomoľov.
V zoznamovacom Knihoráne sme si povedali pravidlá bezpečnosti a poriadku, navzájom sa predstavili a prezreli si obľúbené knihy, ktoré nás sprevádzali celým táborom. Ako by to bolo, keby si deti v knižnici nenašli aj živého spisovateľa. Radosť bola  o to väčšia, pretože k nám zavítala obľúbená spisovateľka detských kníh Gabriela Futová. Stretnutie s ňou bolo  ozajstnou motiváciou k čítaniu.    
V tvorivej dielni Deti leta si “ kniholanďaci“ preverili svoje kreatívne  schopnosti. Ich chobotnice, morské koníky, ryby a rôzne príšerky dotvárali atmosféru prázdnin pri mori, ktorá poniektorých ešte len čaká.
Dobrodružstvo v lese z Medvedej hory na Vinné jazero bolo veľmi  emotívne  a zaujímavé. Nielenže sme si povedali, ako sa máme v lese správať, ale pomocou hier sme sa niečo aj naučili. Nechýbalo lesné čítanie s hádankami,  hry za pochodu Kto hľadá nájde, Drevo na zimu, Hádzanie loptičiek na terč a  hľadanie vtáčieho hniezda s ukrytými vajíčkami.
Celodenný výlet do ZOO a Dinoparku Košice bol zážitkom pre všetkých.  Navštívili sme netradičné detské mesto. Mestečko povolaní funguje ako bežné mesto - predavači predávajú v obchode, stavbári stavajú domy, lekári liečia chorých, energetici sa starajú o  energiu,  pracovníci logistiky prepravujú zásielky,  kuchári varia, mechanici pracujú vo výrobe.  V tejto expozícii  sa deťom interaktívnou a zážitkovou formou otvorila brána do sveta dospelých a ocitli sa na mieste rôznych povolaní. Zážitky potom pokračovali ďalej v 5D kine, kde sa ocitli v Krajine zázrakov.
Záverečný deň patril interaktívnemu a zážitkovému divadielku Hudobná cesta okolo sveta v podaní spoločenstva slobodných výmyselníkov Jurko. Cestovali sme okolo sveta s využitím nielen dramatizovaného čítanie, ale aj hudobnej a pohybovej improvizácie. Deťom bol  priblížený  svet zvukov a hudby na báze a princípov detskej hry a zážitkového učenia.     Tábor sme ukončili v cukrárni, nielen pri sladkých dobrotách, ale aj pri Maškrtných rozprávkach od Betky Verešpejovej.
Dovidenia o rok knihomoli , užívajte si prázdniny v pohybe , ale aj s knihou v ruke!

Mgr. Iveta Majvitorová

Fotogaléria