Detský čitateľ -- formotvorné prostredie

Motto: „ Z dieťaťa,  ktoré číta, sa jedného dňa stane dospelý, ktorý myslí“.

    Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického – detské oddelenie pre deti a mládež  v spolupráci s Fondom na podporu umenia 22.10.2021 zrealizovalo pre detských knihovníkov a učiteľov základných škôl odborný seminár na tému: Detský čitateľ – formotvorné prostredie.
    Cieľ podujatia:   Zvyšovanie čitateľskej gramotností detí, zlepšenie čítavosti u žiakov základných škôl a detských čitateľov knižnice.  Literatúra je považovaná za jednu zo základných súčasti vzdelanosti a umenia, poskytuje priestor na emocionálny a duchovný rozvoj osobnosti človeka. Schopnosť čítať sa pokladá za základnú kompetenciu človeka, ktorá je nevyhnutá pre jeho osobný rast a funkčné zapojenie sa do spoločnosti. Bohužiaľ za posledné roky stav čítania, najmä u detí a mládeže vykazuje zhoršujúcu sa tendenciu. Pociťujeme to aj v celkovom slabšom záujme detí a mládeže o knihy.  Cieľom toho seminára bolo  dotknúť sa tejto problematiky, ktorá učiteľov a knihovníkov najviac páli. Hľadať východiská a odpovede na otázku prečo sa to takto deje.
           PhDr. Ľudmila Hrdináková, PhD  z Katedry knižničnej a  informačnej vedy UK Bratislava  si pripravila  prezentáciu  pod názvom Strategické opory čitateľskej kompetencie počiatočných čitateľov a možnosti ich rozvoja: interaktívna prednáška s video ukážkami z výskumu čitateľských zručností (doplnená o metodiku, diskusiu a skúsenosti)  
 Mgr. Tibor Hujdič  - aktívny propagátor čítania na Slovensku  si pripravil tému  „Rozdiel medzi testovaním a rozvojom čitateľskej gramotnosti." ukážka z práce s metódou:  Hlasného modelovania čitateľských stratégií učiteľom
Podujatia  sa zúčastnilo 25 učiteľov a knihovníkov.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová


Dátum: 22.10.2021
Forma: seminár
Počet účastníkov: 25
Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Daniela Ivančová, Bc. Eva  Ondová

Fotogaléria