Vichodňarske rozpravočky 2 na 3 (autorské stretnutie a čítanie s Jozefom Jenčom)

„Mocno mocni Ďoďo, Bľichi ochotnički, Kuchar Variška, Klaun bordeľar a dalše vešeľe rozpravočki, chtore še ňemejscili do jedinki, abo preskočiľi zos trojki, žej napuľniľi Vichodňarske rozpravočki 2 na 3 od dramatika a režisera divadla KĽUD Kladzany Jožka Jenča a vitvarnički Biľani Čurnej Roman“
    Oddelenie pre deti a mládež  pripravilo autorské stretnutie s dramatikom, režisérom , zakladateľom ľudového divadla Kľud a spisovateľom Jozefom Jenčom. Podujatie sa zrealizovalo 29.11.2019 v priestoroch knižnice. Zúčastnilo sa ho 75 detí zo ZŠ P. Horova a T.J.Moussona Michalovce.
    V súčasnom modernom svete deti prestávajú rozumieť miestnemu dialektu. Doma už prakticky nehutoria, nehvaria a nerečuju, ale o to radšej používajú cudzie a slangové výrazy. Nárečia sú  národným  bohatstvom , ktoré nám zanechali naši predkovia vo forme ľudovej slovesnosti, rozprávok, piesní,  atď. Existujú medzi nami ľudia, ktorí chcú , aby sa nárečie zachovalo a aby sme mu rozumeli. Režisér,  scenárista  a herec Kladzanského ľudového divadla Jozef Jenčo napísal  Vichodňarske rozpravočki 2 na 3  v ktorých  pretavil nárečie do známych príbehov. Kniha obsahuje 12 hravých a veselých ilustrovaných rozprávok  pre deti, ale aj dospelých. V týchto zaujímavých rozprávkach sa môžu stretnúť so známymi postavičkami v upravenej modernej forme.  Nájdeme tu aj divadelnú hru (ďivaďeľnu bavjačku) Marjenko, Janička a Lopata.
Autor Jožko Jenčo humorným spôsobom predstavil svoju knihu, zároveň bol v jednej osobe  autorom, moderátorom a kultúrnou vložkou programu. Spisovateľ predstavil aj ilustrácie z knihy, ktorých autorkou je  výtvarníčka Biljana Čurná Roman zo Srbska. (dievča).
Spisovateľ a humorista vysvetlil dôvod, prečo sa rozhodol napísať knihu rozprávok pre najmenších vo „vichodňarskom“  nárečí: „Je to prepotrebné, pretože mnohé deti, ktoré chodia do školy, dialektu nerozumejú, alebo ho nevedia, takže je to v podstate aj taká vyučovacia pomôcka “. Podujatie bolo podporené Fondom na podporu umenia.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová
Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Daniela Ivančová

Fotogaléria