Pohyby oblohy

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, Vám pripravila v mesiaci máj videoprezentáciu na tému Pohyby oblohy, pohyby planét, aspekty planét (vzájomné polohy Slnka, Zeme a planét) v spolupráci s Hvezdárňou Michalovce.
Keď sledujeme Slnko, Mesiac i hviezdy na oblohe dlhší čas, všimneme si, že sa mení ich poloha. Všetky sa veľmi pomaly pohybujú z východu na západ, kde sa stratia za obzorom.
Ľudia si v minulosti všimli tieto pohyby. Verili, že Zem je stredom vesmíru a všetky vesmírne objekty sa okolo nej otáčajú. Na celej oblohe by sme mohli voľnými očami vidieť asi 6000 až 8000 hviezd, závisí to od počasia a miesta, kde ich pozorujeme. Pre lepšiu orientáciu rozdeľujeme oblohu na 88 súhvezdí. Naprieč oblohou môžeme vidieť svetlý pás Mliečnej cesty. Tak vidíme na nebeskej sfére rovinu našej Galaxie. Počas niekoľkých hodín pozorovania, hviezdy menia svoje miesto. Na severnej pologuli zostáva nehybne jedine Polárka – hviezda na chvoste Malého medveďa.
Všetky tieto informácie a ešte omnoho viac ste sa dozvedeli po zhliadnutí videoprezentácie Pohyby oblohy.

Počet návštevníkov v on-line priestore: 247
Dátum podujatia: 01.05.-31.05.2021   
Podujatie zrealizovali: Ivančová Daniela v spolupráci s  PhDr. Miladou Jakubecovou, Hvezdáreň Michalovce