Žabiak a cudzinec, 9.4.2019

Detské oddelenie knižnice pripravilo  9.4.2019  dramatizované čítanie, ktoré odbúrava predsudky z knihy  Maxa Velthuijsa:  Žabiak a cudzinec.
Zúčastnilo sa ho 16 autistických detí zo ŠZŠ Michalovce. Zvolili sme si formu dramatizovaného čítania s interaktivnými prvkami a využitím audiovizuálnej techniky.
 Medzi lesnými zvieratkami, ktoré dlho spolu nažívajú, navzájom sa dobre poznajú a rešpektujú, sa jedného dňa zjaví nový obyvateľ – Potkan. Nikto zo starousadlíkov sa s ním nechce spriateliť, dokonca o ňom začnú rozchyrovať, že potkany sú špinavé, lenivé, bezočivé, ba aj kradnú. Žabiak nedal na ich reči a radšej sa presvedčil na vlastné oči, čo je ten Potkan za zviera. Postupne sa spriatelili a Žabiak zistil, že Potkan je veľmi milý, čistotný a dokonca je ochotný nezištne pomôcť Prasiatku, keď mu začal horieť dom. Jedného dňa si Potkan zbalil stan, batoh a rozlúčil sa s lesom a jeho obyvateľmi. Až vtedy si zvieratá uvedomili, ako im Potkan bude chýbať, veď bol veľmi priateľský a mal samé dobré nápady. Príbeh Potkana, ktorého  ako cudzinca len veľmi ťažko prijme medzi seba súdržná väčšina domácich obyvateľov, napísal a nakreslil holandský autor Max Velthuijs s jasným výchovným zámerom. Táto milá knižka Žabiak a cudzinec nevtieravo ukazuje deťom, ako ľahko vieme odsúdiť bez toho, aby sme spoznali charakter a správanie človeka. Súčasťou podujatia bola aj exkurzia po knižnici a primárna informačná výchova detského čitateľa.
 

Text: Mgr. Iveta Majvitorová
Podujatie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Mária Hovancová