Jana Bodnárová: Psy (Biblioterapia- zážitkové čítanie proti násiliu)

"Knihy sú kompasy, ďalekohľady, sextanty a mapy pripravené ľuďmi, aby mohli plávať nebezpečnými oceánmi života".                                             Jesse Lee Bennet

    Knihy ukrývajú v sebe kúzlo, ktoré nás dokáže preniesť do iného sveta, okrem toho prinášajú cenné informácie, napomáhajú osobnostnému rozvoju a uvoľňujú psychické napätie. Literatúra vie skvelým spôsobom pôsobiť na myslenie človeka, jeho celkové vnímanie sveta, prežívanie, cítenie a v konečnom dôsledku aj správanie sa k sebe a svojim blízkym.  Správne zvolená literatúra pomáha zdolávať neľahké životné osudy každého z nás.
Biblioterapia využíva pôsobenie kníh na čitateľa, môže konfrontovať svoje vlastné názory s názormi hrdinov a s názormi v skupine, hľadať spoločné riešenia konfliktov.
    Detské oddelenie pre deti a mládež 22.11.2017 pripravilo pre 28 ôsmakov ZŠ Okružná Michalovce biblioterapiu -- zážitkové čítanie z poviedky Jany Bodnárovej Psy. Poviedka sa zaoberá vážnym problémom -- šikanovanie. Cieľom podujatia bola literárna aktivita smerujúca ku komunikácii s teenegermi Nasmerovať ich tak, aby dokázali pomenovať problém, rozlíšiť hodnoty svoje aj svojich rovesníkov, nahlas rozprávať o svojich pocitoch a problémoch. Aby si všímali prejavy netolerancie a vedeli na ne empaticky reagovať.
 V rámci podujatia  boli využité prvky interakcie, tvorivej dramatiky , prostriedky IKT  skupinová práca a aktivity:  Kruh -- vži sa do úlohy obete, outsidera, Aké vlastnosti má obeť, agresor, Slová, ktoré zraňujú, slová ktoré potešia, Empatia, Handicapovaný, Čo by si urobil keby...?  Očista.


Mgr. Iveta Majvitorová

Fotogaléria