Peter Karpinský: Život je boj!


    V čase Corona krízy detské oddelenie knižnice prešlo do onl-ine priestoru, aby sprístupnilo deťom dramatizované čítanie zaujímavých knižiek našich slovenských autorov pre deti a mládež. Na spoluprácu sme získali súhlas od týchto spisovateľov: Marta Hlušíková, Peter Karpinský, Valentín Šefčík , Elena Eleková a Andrea Gregušová. Dramatizované čítanie zrealizovali: Mgr. Iveta Majvitorová, Mgr. Anna Leskovská, Daniela Ivančová a Mgr. Svätoslav Holonič.
    Peter Karpinský je slovenský spisovateľ, jazykovedec a vysokoškolský pedagóg.  Venuje sa písaniu umeleckej literatúry a odborných prác, píše aj recenzie - najmä z oblasti literatúry pre deti. Za svoju literárnu činnosť získal množstvo ocenení. Dňa 20.7.2020 sme odprezentovali v online-priestore úryvok Život je boj! z knihy, ktorá získala ocenenie IBBY najlepšia rozprávková kniha jesene 2016  Adela, ani to neskúšaj!
    Táto kniha vznikla podľa skutočnosti, hoci je celá vymyslená. Autor verí, že niekde žije nejaká Adela. Napriek tomu, že nebýva v Žltom dome a možno sa ani nevolá Adela. Nemá bratov Mira a Miška, ktorý si hovorí Čumendal a ani jej mama nie je v nemocnici. Ale i tak je to Adela, ktorá vystupuje v týchto príbehoch, hrá futbal, vie sa pobiť so životom . Adela a jej príbeh sa na začiatku zrodili len ako poviedka, ktorú Peter Karpinský poslal do Literárnej súťaže o pôvodnú poviedku pre deti. Čuduj sa svete, text Adela, neopováž sa! sa detským porotcom páčil a poviedka získala Hlavnú cenu – Cenu dieťaťa.  Je to skvelé čítanie pre dievčatá i chlapcov od obľúbeného autora.
Zdramatizovaný úryvok získal na youtube a fb knižnice 95 interakcií.

Text: Mgr. Iveta Majvitorová

Život je boj!